Uluslararası Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu Düzenlenecek

Uluslararası Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu Düzenlenecek
30.04.2014
1.299
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle, Kocaeli tarihine ışık tutmak ve tarih bilinci oluşturmak amacıyla bir sempozyum gerçekleştirilecek.

Sakarya Üniversitesi ile Kocaeli Üniversitesi’nden birçok akademisyen ve tarihçinin işbirliğiyle düzenlenecek Uluslararası Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, Kocaeli tarihinin önemli bir bölümüne ışık tutacak.

2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında Kocaeli’de gerçekleştirilecek sempozyumun tanıtımıyla ilgili düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri Prof.Dr. Haluk Selvi ve Yrd. Doç Dr. M. Bilal Çelik, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Doç.Dr. İbrahim Şirin katıldı. Toplantıda sempozyumun düzenleme kurulunda yer alan konuşmacılar da programın içeriğiyle ilgili bilgileri paylaştı.

Sempozyumun iki üniversite işbirliğiyle hazırlandığını belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden, kamu kurum kuruluşlarından ve uluslararası akademik çevrelerden katılımın olduğunu söyledi. 100 üzerinde tebliğ ve 100 üzerinde öğretim üyesinin katkısıyla çalışmanın ortaya çıktığını ifade eden Dr. Büyükakın, sempozyumun Kocaeli’nin eski ve yakın tarihi ile Gazi Akçakoca’ya ilişkin yapılan çalışmaları kapsayan iki ana başlıktan oluştuğunu aktardı.

Fatih Sultan Mehmet’in kalbinin ve iç organlarının Gebze’de bulunan Hünkâr Çayırı’nda olduğuna dair söylentiler üzerine de bir çalışma yapılacağını kaydeden Büyükakın, bu kapsamda SEKA Kültür alanı içerisinde Akçakoca Anı Evi ismiyle bir anı evi hazırladıklarını ifade etti. Büyükakın, ayrıca burada Akçakoca ve Osmanlı döneminde Kocaeli bölümü, milli mücadele dönemi ve cumhuriyetin ilk yılları olmak üzere üç dönem olarak sergileneceğini söyledi.

Akçakoca sempozyumu sayesinde tarihi köklerimizle bağlantı kurulmasının sağlanacağını söyleyen Büyükakın, şunları söyledi:

“Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından Akça Koca’nın aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi’ye bağlı bulunduğu biliniyor. Osman Gazi tarafından, Orhan Gazi’nin emrinde Konuralp, Abdurrahman Gazi ve Köse Mihal gibi meşhur beylerle Sakarya ve İzmit yöresine akınlar yapmakla görevlendirildi. Bu bölgedeki bazı kaleleri ele geçiren Akça Koca, Sapanca gölünün batı tarafındaki bir hisarı kendine karargâh yaptı ve İzmit yöresine akınlar düzenledi. 1326 yılında Kandıra ve civarını zapt etti. Akça Koca, İzmit’in fethinden önce 1328 yılında Kandıra yakınlarındaki bir tepede öldü ve buraya gömüldü. Ölümünden sonra, adamları Karamürsel’in etrafında toplandı. Fetihlerde bulunduğu İzmit ve çevresine sonradan Kocaeli denildi.”

30/04/2014 – ST
1.299 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.