Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu
08.05.2014
667
A+
A-

Sakarya Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu sona erdi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına açıklamalarda bulunan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi son yıllarda Türkiye’de yapılmış olan yerel tarih çalışmalarının en önemlisinin 2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında Kocaeli’nde düzenlendiğini ifade etti.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin arkadaşlarından olan ve bölgenin fethini gerçekleştiren, bölgenin isim babası Akça Koca adına ithaf edilen sempozyum, kuruluşun öyküsünden günümüze İzmit’in ve körfez çevresinin tarihini konu aldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ortaklığında düzenlenen sempozyum için alanın önemli isimleri tarafından 110 ilginç araştırma yapıldı. Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Özer Ergenç ve Prof. Dr. Enver Konukçu gibi alanında söz sahibi pek çok akademisyenin katılımı ile gerçekleşen sempozyum, son yıllarda Türkiye’de sosyal bilimler alanında düzenlenen en geniş katılımlı sempozyum oldu. Yerel anlamda elde edilen bilgiler ilk çağlardan günümüze uzanan bir ‘Anadolu Macerası’ ortaya çıkardı. Kimi zaman Selçuklulara, kimi zaman Osmanlılara uzanan tebliğlerle yolculuk kimi zaman bizi SEKA’ya götürdü. Türk-İslam izlerinin İstanbul’un hemen batısında nasıl şekillendiğini, seyyahların dilinden Körfez ve kale hikâyelerini bu tebliğlerde bulduk. Kimi zaman işgali ve kurtuluşu, kimi zaman hüznü ve kutlamayı, Adapazarı ve çevresindeki ilk Türk-İslam fetihlerini gördük. Tebliğlerden yeni bir şehir tarihi kitabı doğacak.

Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, yerel tarih çalışmalarına ilgi çekerek yapılan sempozyumun bölgeye örnek olacağını kaydetti. Prof. Dr. İsen, aynı gün Prof. Dr. Haluk Selvi’nin danışmanlığında SEKA Kültür alanında düzenlenen Gazi Akça Koca Anı Evi’nin de açılışını da yaptı.

08/05/2014 – SC

 
667 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.