Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu

Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu
10.05.2013
766
A+
A-

6’ncı Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu, Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Her yıl farklı bir üniversitede düzenlenen Ulusal Lisans Üstü Eğitim Sempozyumu’nun 6’ncısı, bu yıl Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Sempozyuma konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Toprak katıldı.

Lisansüstü eğitimin dünyada ve Türkiye’de karşılıklarının ve değerlendirme kıstaslarının anlatıldığı sempozyum düzenlendi. Doktora yapmanın Türkiye’deki akademisyenleri çok zorladığını belirten Prof. Dr. Metin Toprak, ABD’de doktora yeterlilik sınavlarının üç oturumda yapıldığını dile getirdi. Türkiye’de ise yeterlilik sınavlarının tek oturumda yapılmak istendiğini, bu nedenle de doğru değerlendirmenin mümkün olmayacağını söyledi.

Türkiye’deki akademisyenliğin “Doktor oldun mu? Doçentliği aldın mı? Profesörlüğün geldi mi? “  cümleleriyle açıklanabildiğini ifade eden Prof. Dr. Toprak, “İnsanlar, akademik unvanları bu şekilde tanımlıyorlar. Doktorluk orta halli olunabilir bir unvan, doçentlik nispeten daha zor, uğraşılması gereken. Profesörlük ise yaş itibariyle alınabilecek bir unvan olarak lanse ediliyor. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Bu zihniyetten çıkmamız gerek” diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde olmamasına karşın Avrupa standartlarını yakalamaya çalışan önemli bir ülke konumunda olduğundan bahseden Prof. Dr. Toprak, “Sakarya Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa standartlarında akreditasyon sağlamaya yönelik pilot uygulama yaptığı tek üniversitedir. Nitekim 2011 yılında da Sakarya Üniversitesi bu akreditasyonun sağlandığına yönelik gerekli açıklamayı da yaptı. Avrupa’da akredite sağlayamayan doktora eğitimi hiçbir üniversitede olmamalı” diye konuştu.

10/05/2013 – CP


766 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.