Ulu Önder Atatürk Anıldı

12 Kasım 2018

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk vefatının 80. yıl dönümünde Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen programla anıldı.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda SAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Sarı, Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş yılları ve cumhuriyetin kuruluş dönemlerini anlattı.

Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!

Doç. Dr. Mustafa Sarı, “Atatürk, 1913 yılında Sofya Ateşemiliterliğine atanmıştı. Bu görevde iken 1914 yılında yarbaylığa yükseldi. Ateşemiliterlik görevi Ocak 1915’te sona erdi. Bu sırada I. Dünya Savaşı başlamış, Osmanlı İmparatorluğu savaşa girmek zorunda kalmıştı. Mustafa Kemal 19. Tümeni kurmak üzere Tekirdağ’da görevlendirildi” dedi.

Mustafa Kemal’in askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” emrini verdiği Çanakkale Savaşları sonrası Anafartalar Kahramanı unvanını aldığını dile getiren Doç. Dr. Sarı, “18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazını geçmeye kalkan İngiliz ve Fransız donanması ağır kayıplar verince Gelibolu Yarımadası’na asker çıkarmaya karar verdiler. 25 Nisan 1915’te Arıburnu’na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal’in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı’nda durdurdu. Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi. İngilizler 6-7 Ağustos 1915’te Arıburnu’nda tekrar taarruza geçti. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos’ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zafer sonrası Atatürk, Anafartalar Kahramanı olmuştu.  Bu zaferi 17 Ağustos’ta Kireçtepe, 21 Ağustos’ta II. Anafartalar zaferleri takip etti” ifadelerini kullandı.

İngilizler ve Ruslara karşı önemli zaferler elde etti

Doç. Dr. Sarı, “Mustafa Kemal Çanakkale Savaşları’dan sonra 1916’da Edirne ve Diyarbakır’da görev aldı. 1 Nisan 1916’da tümgeneralliğe yükseldi. Rus kuvvetleriyle savaşarak Muş ve Bitlis’in geri alınmasını sağladı. Şam ve Halep’teki kısa süreli görevlerinden sonra 1917’de İstanbul’a geldi. Mustafa Kemal , Velihat Vahidettin Efendi’nin Almanya ziyareti sırasında refakat etti. Bu seyahatten sonra hastalandı. Viyana ve Karisbad’a giderek tedavi oldu. 15 Ağustos 1918’de Halep’e 7. Ordu Komutanı olarak döndü. Bu cephede İngiliz kuvvetlerine karşı başarılı savunma savaşları yaptı. Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından bir gün sonra, 31 Ekim 1918’de Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına getirildi. Bu ordunun kaldırılması üzerine 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelip Harbiye Nezâreti’nde göreve başladı” diye konuştu.

Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracaktır

Mondros Mütarekesi’nden sonra İtilaf Devletleri’nin Osmanlı ordularını işgale başlamaları üzerine,  Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmıştı diyen Doç. Dr. Sarı, “ 22 Haziran 1919’da Amasya’da yayımladığı genelgeyle “Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracağını ” ilan edip Sivas Kongresi’ni toplantıya çağırdı.  23 Temmuz – 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum, 4 – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında da Sivas Kongresi’ni toplayarak vatanın kurtuluşu için izlenecek yolun belirlenmesini sağladı. 27 Aralık 1919’da Ankara’da heyecanla karşılandı. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Meclis ve Hükümet Başkanlığına Mustafa Kemal seçildi Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sonuçlanması için gerekli yasaları kabul edip uygulamaya başladı” dedi.

Doç. Dr. Sarı’nın konuşmasının ardından, SAÜ Devlet Konservatuvarı tarafından Atatürk Oratoryosu seslendirildi. SAÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Nilgün Sazak’ın yönettiği konser izleyiciler tarafından büyük beğeni kazandı.

12/11/2018 – MA

12 Kasım 2018 - 15:42