Ulu Önder Atatürk 10 Kasım’da Anıldı

Ulu Önder Atatürk 10 Kasım’da Anıldı
10.11.2017
1.226
A+
A-

Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 79’uncu yıldönümünde, Sakarya Üniversitesi’nde anma törenleri düzenlendi.

Törenler Sakarya Üniversitesi akademik ve idari personelinin katıldığı kampüsteki Atatürk Anıtı’nda başladı. SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ali Yalçın’ın Atatürk Anıtı’na yaptığı çelenk sunumunun ardından Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenler çaldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla birlikte bayraklar yarıya indirildi.

Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde “10 Kasım Atatürk’ü Anma” başlıklı bir program düzenlendi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Ali Yalçın, Prof. Dr. Musa Eken, Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Prof. Dr. Kadir Ardıç, öğretim üyeleri ile öğrencilerin katıldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda SAÜ Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fikrettin Yavuz, “Atatürk ve Mazlum Milletler” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Atatürk mazlum milletlerin de sesiydi

Doç. Dr. Fikrettin Yavuz, Atatürk’ün konuşmalarında “mazlum milletler” sözünü ilk olarak 1922 yılının Ocak ayında kullanmaya başladığını belirtti. Birinci Dünya Savaşı sırasında sömürgeci güçler tarafından zulüm gören Afrikalılar ile ilgili Atatürk’ün sözlerini paylaşan Doç. Dr. Yavuz, “Atatürk, sömürgeciler ve onların ordularının Afrikalılara sürekli baskı uyguladığını, ancak bu büyük fikir hareketine karşı duramayacaklarını söylemiştir. ‘Bütün mazlum milletler zalimleri bir gün ortadan kaldıracaktır. O zaman dünyadan zalim ve mazlum kelimeleri kalkacaktır’ diyen Atatürk, bu sayede insanlığın kendine yakışan bir toplumsal düzene kavuşacağını ifade etmiştir” dedi.

Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı ile ilgili de sözlerini paylaşan Doç. Dr. Fikrettin Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı ve sonrasında bütün milletlerin ve şarkın davasını sürdürdüğüne, Afrika ve Asya uluslarının Türkiye’nin açtığı çığırdan mutlaka geçeceklerine inanıyordu.

Atatürk’ün 1933 yılındaki sözleri ise bu anlamdaki uzak görüşlülüğünü ve çağdaş dünya anlayışını belki de en değerli belgeleri ile bizlere göstermektedir. Uzaktan bütün şark milletlerinin uyanışlarını gördüğünü, sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünden yok olacağını söylemiştir. Baktığımızda 1913 yılında Afrika’da bağımsız olan sadece bir devlet var. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Afrika’daki devletlerin bağımsızlıklarını ilan ettiklerini görüyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün en azından bu noktada ileri görüşlülüğünü ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.

Atatürk’ün etkilediği Doğu

Gerek sağlığında, gerek ölümünden sonra yapılan yayınlarda, Atatürk’ün tarihe yön veren isimlerle, bilinen karşılaştırmaların dışında mazlum milletlerin liderleriyle de karşılaştırıldığını görüyoruz. Asya ve Afrika’da ulusal kurtuluş savaşlarını başarıya ulaştıran devlet adamlarının Atatürk’ün etkisi altında kaldıklarını da biliyoruz. Hindistan Başkanı Pandit Nehru 1963 yılında ‘Kemal Paşa benim gençlik günlerimde kahramanımdı. O doğuda modern çağın yapıcılarından biridir’ diyor. Sonuç olarak Atatürk’ü doğru anlamaya ve anlatmaya gayret etmemiz gerektiğini, Türkiye’nin de dünyanın her tarafındaki mazlum milletlere umut ışığı olmaya devam edeceğini söylemek istiyorum.”

“Türkülerle Şiirlerle Atatürk” konseri

Konuşmanın ardından SAÜ Devlet Konservatuvarı öğrencileri, Prof. Dr. Nilgün Sazak’ın yönetiminde “Türkülerle Şiirlerle Atatürk” konulu bir konser verdi.

10-11-2017 / ST

 
1.226 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.