Türkiye’nin Enerji Bağımlılığını Azaltacak Projeler

Türkiye’nin Enerji Bağımlılığını Azaltacak Projeler
06.12.2011
549
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatem Akbulut, üniversitede devam eden projeleri anlattı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fizik Topluluğu tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen, Nano Teknoloji Günleri’nde konuşan Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatem Akbulut, nano teknolojideki son gelişimleri ve üniversitede devam eden projeleri  anlattı.

2015 Yılında Nano Malzemeler Piyasalara Hakim Olacak

Nano Teknoloji malzemelerin kullanımının her geçen gün arttığını vurgulayan Akbulut, 2015 yılında nano malzemelerin piyasalara hakim olacağını, nano malzemelerin piyasa değerinin bir trilyon dolara ulaşacağını, işgücü ihtiyacını ise, iki milyon kişiye ulaşacağının öngörüldüğünü belirtti.

Bu gelişmeler ışığında Sakarya Üniversitesinin de nano teknoloji malzemelerin geliştirilmesine dönük yatırımlara hız verdiğini ifade eden Akbulut, bu konuda ulusal ve uluslararası birçok projenin yürütüldüğünü ifade etti. İngiltere’den Cardiff Üniversitesi’yle nikel malzemeler üzerine bir proje yürüttüklerini, Almanya’dan bir üniversitesiyle projeleri olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Geleceği Lityum İyon Piller

Akbulut, en önemli projelerinin ise, Lityum İyon piller üzerine olduğunu anlatırken, bu projenin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi.  Lityum İyon pillerin geliştirmesinin en önemli nedeninin karbon emisyonunu düşürmek olduğunu ifade eden Akbulut, şunları kaydetti: “Türkiye ithalatının %73’ü enerji üzerine, dolayısıyla enerjiyle ilgili yapılacak her çalışma, ülkemizin geleceğine yapılacak bir çalışma olduğunu düşünerek, biz bu projeye başladık.”

Ülkemizde kullanılmaya başlanan elektrikli araçların bataryalarının ülkemizde üretilmesi gerektiğini söyleyen Akbulut “Üreticiler bataryalar için aylık kiralar talep ediyor. Bu nedenle bataryaların mutlaka ülkemizde üretilmesi gerekiyor. Bu düşünceyle bu alanda proje yürütüyoruz” dedi.

Dünyada fosil yakıtların kullanımının hala çok fazla olduğunu söyleyen Akbulut  “Türkiye’de fosil yakıt kullanımı dünyadan daha fazla. Öte yandan fosil yakıtların da gün geçtikçe azaldığını biliyoruz. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynakları, alternatif enerji kaynakları çok önemli. Bu açıdan bakıldığında lityum iyon piller konusundaki çalışmalarımız daha da önem kazanıyor “

05/12/2011 – AB

 
549 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.