Türkiye’nin En Hızlı Güneş Arabası SAGUAR 2

Türkiye’nin En Hızlı Güneş Arabası SAGUAR 2
22.07.2011
1.771
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) tarafından geliştirilen ve 2009 yılında Avustralya World Solar Challenge’da elde ettiği derece ile dünyanın en iyi 10 güneş arabasından biri olan SAGUAR’ın yeni modeli basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.

Saatte 140 km hıza ulaşabilen SAGUAR 2, 16-23 Ekim tarihleri arasında Avustralya’da gerçekleştirilecek olan World Solar Challenge 2011’de Türkiye’yi temsil edecek. İki yılda bir düzenlenen ve dünyanın en prestijli güneş arabaları yarışı olan World Solar Challenge’da, dünyanın önde gelen üniversiteleri, büyük bir kısmı Avustralya çöllerinde geçen 3021 km’lik kulvarı güneş enerjisi ile kat edecek.

Hedef Dünya Şampiyonluğu

SAGUAR 2’in tanıtımı için Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın tanıtımında konuşan SAİTEM Ekip Başkanı Mehmet Burak Mısırlı, rakiplerinin dünyanın en iyi çözüm ortakları ile çalışan dünyanın en iyi üniversiteleri olduğunu söyledi. Aradaki farkı adanmışlık duygusu ve çok çalışma ile kapattıklarını ifade eden Mısırlı, özverili bir çalışma ile dünyanın önde gelen üniversiteleri ile rekabet edebilecek bir araç ortaya çıkardıklarını söyledi. Mısırlı, SAGUAR 2 ile Avustralya’da katılacakları World Solar Challenge’da derece beklediklerini sözlerine ekledi.

İnovasyon ve Sürdürebilirlik Bir Arada

Projeyi 2 dönemdir destekleyen Motorola Solutions Türkiye Başkanı Bora Gürçay ise, faaliyet gösterdikleri her ülkede topluma fayda ve katma değer sağlayacak çalışmalarda bulunmaya azami gayret gösterdiklerini dile getirdi. Gürçay “İnovasyon ve sürdürülebilirliğin bir arada olabileceğinin iyi ve cesaret verici örneklerinden biri olduğunu düşündüğümüz SAGUAR güneş arabasını iki dönemdir gururla destekliyoruz.” dedi.

Dünya ile Yarışıyoruz

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Sakarya Üniversitesi’nin bilimin, teknolojinin ve yetişmiş insan gücünün merkezinde, potansiyeli çok yüksek bir bölgede yer aldığını söyledi. Üstel, 55 bin öğrencisi ile Sakarya Üniversitesi’nin altyapısını tamamlamış, hızla büyüyen ve kendine güvenen bir üniversite olduğunu dile getirdi. Sakarya Üniversitesi’nin öğrencilerini mekanik robotlar gibi yetiştirmediğini belirten Üstel “Öğrencilerimizin sosyal yönleri gelişsin istiyoruz. Bu amaçla çeşitli aktivitelerle öğrencilerimizin donanımlarını arttırıyoruz” dedi. Sakarya Üniversitesi’nin dünya ile yarıştığını vurgulayan Üstel “Bizim amacımız dünya ile yarışmak. Bu bağlamda da dünya çapında kalite ödülleri kazanmış bir üniversiteyiz. Yüksek teknolojiye yatırım yapıyoruz. Bilim ve teknolojiyi herkese sevdirmek istiyoruz” dedi. SAİTEM’in bir öğrenci projesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fatih Üstel “Bu bir öğrenci projesi. Sakarya Üniversitesi olarak biz bu özü bozmadan destek veriyoruz. Bundan sonra desteğimiz artarak devam edecektir. SAİTEM ve SAGUAR Sakarya üniversitesinin dünya çapında bir markası.” dedi.

Avustralya World Solar Challenge

Dünyanın en prestijli güneş arabaları yarışı World Solar Challenge 2 yılda bir Avustralya’da düzenleniyor. 20 senedir düzenlenen yarışta dünyanın önde gelen üniversiteleri milyon dolarlık güneş arabaları ile Avustralya kıtasını güneyden kuzeye güneş enerjisi ile katedmeye çalışmakta. Büyük bir kısmı Avustralya çöllerinde geçen yarış 3021 km sürmekte. SAGUAR 1, 2009 yılında bu yarışa ilk defa katılarak dünya 9. luğunu elde etti. Bu derecesiyle dünyanın en hızlı 10 arabası arasına giren SAGUAR, Türkiye’nin en hızlı güneş arabası ünvanını elinde tutuyor.

SAGUAR 2

SAİTEM tarafından World Solar Challenge 2011 için geliştirilen SAGUAR 2, % 24 verimli güneş paneli ile saatte 140 km hıza ulaşabiliyor ve güneş olmadan 7 saat seyahat edebiliyor. Karbon fiber kabuk ve şasesi ile aracın toplam ağırlığı 165 kg geliyor. Amatör ruhlu 40 lisans öğrencisi tarafından profesyonel bir yapıyla geliştirilen SAGUAR 2’nin hedefi ülkemize ilk defa dünya şampiyonluğunu kazandırmak. Saguar 2’nin teknik özellikleri şöyle:

Motor: CSIRO In-Wheel (tekerlek içi) Hub Motor – % 97 verim

Motor Gücü: 1.8 kilowat

Maksimum Hız: 145 km/h

Ağırlık: 165 kg

Batarya Kapasitesi: 4493 Wh

Menzil: Tam dolu batarya ile ortalama 80 km/h hız ile yaklaşık 400 km güneşsiz gidebilir

Panel: Non reflective surface treatment ile % 24 güneş paneli verimi

Araç Maliyeti: 450 Bin TL

 

22/07/2011 – SAÜ BHİM

 

 
1.771 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.