Türkiye’de Siyasetin Dönüşümü

Türkiye’de Siyasetin Dönüşümü
07.11.2013
1.081
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi Akademik Ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından  “Türkiye’de Siyasetin Dönüşümü” isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından düzenlenen “Türkiye’de Siyasetin Dönüşümü” isimli konferans SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’deki siyasi dönüşümün ele alındığı konferansa İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek konuşmacı olarak katıldı.

Türk siyasetinde 1913 yılında gerçekleşen Bab-ı Ali baskınının bir dönüm noktası olduğunu belirten Prof. Dr. Özipek, baskını gerçekleştiren İttihat ve Terakki iradesinin yüz yıldır Türkiye siyasetinin çerçevesini belirlediğini ifade etti.

“1930 yılında gazetelerde ‘Türkiye’de hep aynı partiler yer alır, sadece isimleri değişir’ yorumları yapılıyordu” diyen Özipek, bugün de aynı şeyin devam ettiğini söyledi. Türkiye’de İttihat ve Terakki’nin devamı CHP çizgisi ile Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nın devamı Adalet Partisi çizgisi olmak üzere iki siyasi çizgi olduğunu anlatan Özipek, “Türkiye’de oligarşik yapı ile demokratik yapı arasında bir çatışma vardır. 1908’den 1913’e kadar bugünkünden daha eşitlikçi ve çoğulcu bir sistem vardı. 1913’deki darbeden sonra bugün bile o seviyeye gelinemedi” dedi.

Türk siyasetinin 1950’den beri bir geçiş süreci içinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özipek, “Her demokratik hareketten sonra bir darbe gelmiştir. Ancak 2007 yılında ilk defa bir sivil hükümet askeri muhtırayı reddetti. Bu doğrudan hükümetin başarısı değil, güçlü bir sivil koalisyonun başarısıdır” diye konuştu.

“Sivil anayasa çalışmalarının yapılması bile çok değerli”

Siyasetin alt ve orta sınıfın çıkarlarını yukarıya taşımanın tek yolu olduğunu ve Türkiye’de seçkinler tarafından siyasetin sistematik bir şekilde aşağılandığını dile getiren Özipek, şöyle devam etti: “2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de yeni bir ayrışma gerçekleşti. Toplumun bütün kesimlerinde devletçi olanlar bir tarafta, özgürlükçü olanlar diğer tarafta toplandı. Şiddeti ve militarizmi reddeden yeni bir yapı ortaya çıktı. Demokratikleşme bizi ilk defa olumlu anlamda böldü. Bugün Türkiye’de siyaset ciddi bir dönüşüm içindedir. Sivil bir anayasa yapılmaya çalışılıyor. Belki bundan bir sonuç çıkmayacak ancak bence bu çalışmanın denenmesi bile çok değerli.”

07/11/2013 – ST
1.081 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.