Türkiye de Yeniçağ (14.01.2013): Tasarruf Cihazları Faturayı Kabartıyor!

14.01.2013

Tasarruf cihazlan faturayı kabartıyor! Vatandaşa ” tasarruf yapıyor ” diye satıldı. Bilimsel olarak, bunun mümkün olmadığı açıklandı. Tüketiciyi yanlış bilgilendirerek bu cihazlan satanların vatandaşı dolandırdığı iddia edildi. Cihazların elektrik tasarrufu sağlamadığı gibi, tüketimi artırdığı için faturayı kabarttığı belirtildi SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz, evlerde enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazların elektrik faturasına katkı sağlamadığım. savundu., evlerdeki sayaçların ” monofaz ” tipi olduğunu ve aktif tüketimi ölçtüğünü belirterek, tasarruf sağladığı belirtilen cihazların ise reaktif tüketimi düşürdüğünü, reaktif tüketimin faturalandırılmadığını anlattı. Dolandırdılar ” Evlerdeki çamaşır ve bulaşık makinesi, televizyon, hoparlör gibi cihazlarda sanayi tesislerine göre reaktif güç daha az kullanılıyor ” diyen Yavuz, şöyle devam etti: ” O nedenle elektrik dağıtım şirketi, bizden reaktif gücün karşılığı olan fatura bedelini istemiyor. Reaktif güç, bizim ödediğimiz faturalarda isterse sıfıra insin, çektiğimiz aktif gücün bedelini ödüyoruz. Bu cihazlar, bizim faturada ödediğimiz aktif gücü azaltmıyor, reaktif gücü azaltıyor. Tasarruf yaptığı iddia edilen cihazların faturada herhangi bir indirime gitmesi, faturanın meblağını azaltması gibi bir durum söz konusu değil. Bu cihazların insanlara böyle anlatılması tam anlamıyla dolandırıcılık ve sahtekarlık anlamına geliyor. ” Tasarruf sağladığı iddia edilen cihazların televizyon ve internet aracılığıyla satışa sunulduğuna dikkati çeken Yavuz, satış yapan şirketlerin hiçbir üniversite ve akredite kurumdan belge almadıklarını savundu. Yavuz, tasarruf sağladığı vaadiyle satılan ancak faturaya herhangi bir katkısı bulunmadığı belirtilen cihazların tüketimi artırdığı iddiasına ilişkin, ” Bu cihazlar reaktif karakteristikli malzemelerin dışında aktif karakteristikli malzemeler taşıyorsa tüketimi azaltmadığı, aksine artırdığı yönündeki iddiaları doğrular ” şeklinde konuştu.

Türkiye de Yeniçağ – 14.01.2013