Türk Modernleşmesine Edebiyattan Bakmak

Türk Modernleşmesine Edebiyattan Bakmak
18.12.2013
609
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından “Türk Modernleşmesine Edebiyattan Bakmak: Birey’in Ortaya Çıkışı”  isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Akademik Ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından düzenlenen “Türk Modernleşmesine Edebiyattan Bakmak: Birey’in Ortaya Çıkışı” konferansı SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta, edebi metinlerden yola çıkarak bireyin doğuşu ve günümüzde bireyleşme sorunları konusu ele alındı.

Türk modernleşmesinin, batı modernleşmesinin yükselişi sürecinde ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, “Bizim modernleşmemiz ters orantılı şekilde daha geriye giderek çöküş sürecine giriyor. Tanzimattan bu yana modernleşmenin bir ürünü olarak anahtar kavram olan birey de sorunlu hale geldi” diye konuştu.

Batılı aydınların bilinçli bir şekilde batıyı egzotik, merak edilen yer olarak gösterdiğini anlatan Doç. Dr. Daşçıoğlu sözlerine şöyle devam etti:“Bu anlayış bizim modernleşmeci aydınlarımıza da yansıdı. Namık Kemal’den itibaren edebiyatçılarımız toplumu kendi istedikleri gibi şekillendirmek istediler. Başarılı olunamayınca da bu durum edebiyata içe yönelme, melankoli olarak yansıdı.”

18-12-2013 / ST


609 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.