TUĞRUL-1 ABD’de Yarıştı

TUĞRUL-1 ABD’de Yarıştı
15.05.2015
720
A+
A-

Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı hava aracı TUĞRUL-1, ABD’de düzenlenen yarışmada 54’üncü oldu.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği öğrencilerinin Sakarya Modelcilik Spor Kulübü desteğiyle geliştirdiği hava aracı TUĞRUL-1, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü tarafından 10-12 Nisan tarihleri arasında 19’uncusu düzenlenen yarışmayı başvuruda bulunan farklı ülkelerden 100 üniversite arasından 54’üncü olarak tamamladı.

Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri'nin de katkılarıyla düzenlenen yarışmada Sakarya Üniversitesi’ni temsil eden SAU-FLY ekibi, ilk defa katıldığı “Tasarla, Yap, Uçur” temalı yarışmada, dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Arizona State, Cornell, Ohio State ve MIT’e karşı mücadele etti. Yarışmada zamana karşı yarışan üniversiteler, geliştirdikleri uzaktan kumandalı model uçaklar ile zemin görevi, boş uçuş, ağırlıklı uçuş ve hedefe top atışı kategorilerinde mücadele etti.

Öğrencilerin Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Enerji Teknolojileri Takımı SAU-FLY ekip sorumlusu Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya yönetiminde tasarladığı hava aracı TUĞRUL-1, 2,5 kg yük taşıma kapasitesine sahip. Yarışma kuralları gereği kullanılan batarya özelliklerine göre tam yüklü durumda yaklaşık 40 dk. havada kalabilme özelliğine de sahip olan TUĞRUL-1, 10 cm çapında ve 68 gr kütlesindeki altı adet plastik topu alçak-orta irtifada teker teker bırakabilen servo motorlu bir mekanizma ile yarışmada yer aldı.

Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Genel ve SAU-FLY ekibini makamında kabul eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul, ilk kez katıldıkları yarışmada Sakarya Üniversitesi’ni temsil ettiklerinden dolayı 4 akademik danışman, 9 öğrenci, 1 pilot ve 1 endüstriyel tasarımcıdan oluşan SAU-FLY ekibini tebrik etti. Doç. Dr. Büyükkaya ise, katkıları için Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Prof. Dr. Torkul, Prof. Dr. Genel ile sponsorlar SAMOK, SATSO, THY ve THK 'ya teşekkür etti. Ekibin 2016 yılı için çalışmalara şimdiden başladığı ifade eden Prof. Dr. Orhan Torkul, Doç. Dr. Ekrem Büyükkaya ile Makine Mühendisliği öğrencileri Elif Sıla Selek, Buse Öztürk, Serhat Arabacı, Alper Rençber ve Aytaç Aydoğdu'ya özverili çalışmalarından ötürü plaket takdim etti.

Ulusal ve uluslararası yarışmaların yanı sıra farklı endüstriyel alanlar için kullanılabilecek insansız hava aracı tasarımlarına da ağırlık verilmesi yönünde görüşlerin paylaşıldığı toplantı sonunda, bu yılki mezuniyet töreninde de SAU-FLY ekibi tarafından bir gösteri uçuşu gerçekleştirileceği belirtildi.

15/05/2015 – ST
720 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.