TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak SAÜ’de Konuştu

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak SAÜ’de Konuştu
29.09.2014
565
A+
A-

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen “TÜBİTAK Destekleri” adlı konferansta konuştu.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Fikirden Projeye Projeden Ürüne TÜBİTAK Destekleri” konulu konferansa TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altınbaşak, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Ali Yalçın, Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Altınbaşak, konferanstan önce Rektör Prof. Dr. Elmas’ı makamında ziyaret etti ve buradan Sakarya Teknokent’e geçerek,  Teknokent’te yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Konferansta yaptığı konuşmasında TÜBİTAK tarafından verilen destek ve teşvikler konusunda öğretim üyelerini ve öğrencileri bilgilendiren Prof. Dr. Yücel Altınbaşak, gerçekten çalışkan ve üreten öğretim üyelerinin belirli bir kalite standardında hayatını devam ettirebilmesi gerektiğini ifade etti. TÜBİTAK’ın bu konuda her türlü finansal desteği sağlayabilecek kapasitede olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altınbaşak, araştırma yapan ve sadece araştırmaya yoğunlaşan öğretim üyeleri için proje teşvik ikramiyesi ve proje performans ödülü oluşturduklarını aktardı. Proje performans ödülü olarak patent yazılması ve şirket kurulması durumunda, kazanılacak puanlar doğrultusunda öğretim üyelerinin belli kriterlerle proje başına 100 bin liraya kadar ödül alabildiklerini dile getiren Prof. Dr. Altınbaşak, “Ödülün 250 bin liraya kadar çıkarılması için çalışmalar yapıyoruz. Birden fazla proje yapılabilir. Örneğin öğretim üyeleri 10 tane proje yaptığında 1 milyon liraya kadar destek alabilirler. Bütün öğretim üyelerimiz hiç olmazsa bir tane proje yapsın istiyoruz. Gerçekten araştırma yapmak isteyenlerin önünün açık olması, belirli bir kalitede hayat standardının olması lazım ki gerçekten araştırmaya yoğunlaşabilsin” dedi.

Akademik yayınlar ve endeksli dergiler için TÜBİTAK’ın uyguladığı teşvik ve desteği kaliteye endekslediklerini anlatan Prof. Dr. Altınbaşak, “Yayınların sadece sayı olarak değil, kalite olarak da artırılması için artık yayın başına daha önceki yıllarda verdiğimiz orana göre dört katına kadar teşvik veriyoruz. Yani kalite iki katına çıkarsa verdiğimiz teşvik dört katına çıkıyor” diye konuştu.

Yurtdışındaki bazı üniversitelerin bütçesinde araştırmanın çok büyük bir yer tuttuğuna vurgu yapan Prof. Dr. Altınbaşak, bu üniversitelerin bütçesinin üçte birinin dışarıdan gelen araştırmalardan geldiğini, araştırma yapılmadığı zaman üniversitenin ekonomik çökebileceğini ifade etti. Bunu Türkiye’de de yaygınlaştırmak için kurum hissesi adı altında bir takım teşvikler verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Altınbaşak, bu sayede proje getirebilen öğretim üyesinin daha değerli hale geleceğini sözlerine ekledi.

29/09/2014 – ST


565 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.