Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı
11.05.2015
666
A+
A-

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite” isimli bir çalıştay düzenlendi.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Ayşenur İslam ve YÖK Başkanımız Sayın Yekta Saraç’ın katılımları ile düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite” isimli çalıştay, 7 Mayıs Perşembe günü YÖK Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” Dersinin Zorunlu Ders Olarak Müfredata Entegre Edilmesi Çalışma Grubu, Üniversitelerin Akademik ve İdari Personeline Toplumsal Cinsiyet Farkındalığının Kazandırılması Çalışma Grubu, Üniversitelerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Genel Kabul Görürlüğünün Sağlanması Çalışma Grubu ve Üniversite Ortamında Şiddet, Cinsel Taciz, İstismar ve Mobbing Çalışma Grubu temaları ile düzenlenen çalıştay, üniversitelerin araştırma merkezleri, ilgili konuda çalışmalar yapan akademisyenler ve STK temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sayın Emine Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında, "Üniversiteler geleceğimizin teminatıdır. Ülke olarak çok önemli toplumsal değişim ve dönüşümden geçiyoruz. Bu süreçte üniversitelerimize büyük görevler düşmektedir. Üniversitelerimizi, yalnızca gençlerimize meslek kazandırma ve uzman yetiştirme yerleri olarak görmek sanayi toplumuna has bir tutumdur. Toplumsal konular ile mücadele de üniversite en önemli paydaşlardan birisidir. Üniversitelerimizin ilgisini bekleyen nice toplumsal mesele var. Çözüm süreci bunlardan birisi. Yargıyı oligarşik yapılardan temizleyecek sağlam bir hukuk sistemi bir başkası. Nihayetinde kadına karşı şiddet, üniversitelerimizin alakasını bekleyen bir diğer sorun. Şiddet, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli toplumsal sorunlardan birisi. Şiddete sıfır tolerans, bizim değişmez tavrımızdır. Şiddeti besleyen kültürel kalıpları analiz etmemiz gerekir. Şiddet uygulayan erkek zihniyetini çözümlemek gerekir. Çünkü kadın meselesi, aynı zamanda bir erkek meselesidir. İşte bu yüzden üniversitelerimizden beklentimiz büyük" diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Ayşenur İslam, "Cinsiyete dayalı ayrımcılık, başta kadın olmak üzere tüm fertlerin toplumsal hayata katılımını, sağlık ve eğitimini, ekonomik ve sosyal faaliyetlerle, siyasette etkin rol almalarına engel olmaktadır. Kadın ile erkek arasında çağlar süren eşit olmayan güç ilişkilerinin bir yansıması olan kadına yönelik şiddet ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olarak kültürel, coğrafi, ekonomik sınır tanımaksızın tüm dünyada maalesef varlığını sürdürmektedir" dedi.

YÖK Başkanı Sayın Yekta Saraç ise, "Son aylarda kadına karşı şiddetin kanlı eli, üniversitelerimizin fidanlarına, sevgili öğrencilerimize de uzanması münasebetiyle YÖK ve üniversiteler adına bir müddet önce açıklama yaptık. YÖK olarak konuya ilişkin sorunların tartışıldığı, etkili çözüm önerileri belirlenmesi adına bu çalıştayı takip etmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

‘Üniversitelerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Genel Kabul Görürlüğünün Sağlanması’ temalı toplantıda Sakarya Üniversitesi Kadın, Aile, Sağlık ve Sosyal Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurgül Keser de bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Keser konuşmasında “YÖK’te bir ilk gerçekleştirildi. Son derece önemli ve verimli bir çalıştaydı. Sonuç raporlarını hazırladık ve YÖK’e sunduk. En kısa zamanda değerlendirileceği sözünü aldık. Katkı veren herkese ve üniversitemize bir kadın akademisyen olarak şükranlarımı sunuyorum” dedi.
666 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.