Terapide Sanat ve Kültür Kullanılmalı

Terapide Sanat ve Kültür Kullanılmalı
01.04.2015
1.025
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından ‘Sosyal Hizmette Sanatla Terapi’ isimli bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Sosyal Hizmet Uzmanı Nevzat Gürsoy konuşmacı olarak katıldı.

Nevzat Gürsoy katılımcılara sanatla ile terapi üzerine yaptığı çalışmalardan örnekler sunarak, yaratıcı düşünmenin sosyal hizmet alanında gerekli olduğunu söyledi. Sanatla terapinin temelinde, Huzinga ve Moreno’nun geliştirdiği kuramların olduğunu söyleyen Gürsoy, “Birey-grup ve toplulukla çalışan sosyal hizmet personeli, sanatı ve kültürü bir teknik gibi kullanılmalı” dedi.

SAÜ Sosyal Hizmet Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Danış, terapi ve sanat arasındaki bağdan bahsetti. Doç. Dr. Danış, “Sanat ve terapinin, özellikle etkileşimsel anlamda bize kazandırdıkları kapsamında, var olan diğer terapi metotları dışında, müzik ile terapi, sinema ile terapi gibi, birden fazla terapi süreçleri var. Bu terapi süreçleri ile bireylerin kendi farkındalıklarını geliştirmeleri hedeflenmektedir. Birey yaşamış olduğu sorunları, sıkıntıları bu tür tedavilerle atlatabilmektedir” dedi.

Sanat ve terapinin iyileştirici boyutunun tüm dünyada kabul edilmekte olduğunu dile getiren Doç. Dr. Danış, “Sanat ve terapi yüzyıl öncesinde Avrupa’da ortaya çıktı. 1976 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde sanat ve terapi bölümleri lisans düzeyinde verilmeye başlandı. Sanat ile terapi, ulusal anlamda tedavi edici bir meslek formunda kabul edildi. Bugün bu alanda yetişen uzmanlar, Amerika’da dört yıllık eğitimlerini tamamlayıp Sosyal hizmet kurumlarında, psikolojik danışmanlık ve rehberlik merkezlerinde ve hastanelerde buna benzer ruh sağlığı ile ilgili toplumsal birimlerde görev yapmaktadırlar” şeklinde konuştu.

SAÜ Sosyal Hizmet Bölümü olarak önümüzde ki dönemlerde, lisans ve yüksek lisansta Sanat ve Terapi dersinin gündemlerinde olduğunu söyleyen Danış, “Sosyal hizmet, bireyin psikolojik, sosyal ve ekonomik anlamda bir başkasına bağımlı olmadan teminat altına almak için yapılan hizmetlerin tümüdür. Bu vesile ile sanat ve terapi bizler için çok önemlidir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Doç. Dr. Zafer Danış, Nevzat Gürsoy’a çiçek takdim etti. Program SAÜ Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Tuncay Kardaş ve konservatuvar öğrencilerinin verdiği konserle devam etti.

01/04/2015 – MA
1.025 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.