Teknoloji’de Sinerji Projeye Dönüştü

Teknoloji’de Sinerji Projeye Dönüştü
24.03.2015
600
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencileri tarafından sunulan 12 proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK’ın “2209-B Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı” kapsamında sekiz, “2209-A Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destek Programı” kapsamında dört adet destek alacak projeler; makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği ve mühendislik dallarında kabul gördü.

Güz yarıyılında 34 proje başvurusu gerçekleştiren SAÜ Teknoloji Fakültesi’nde halen çok sayıda projenin değerlendirme aşamasında olduğu ve kabul edilen proje sayısının ilerleyen tarihlerde artacağı belirtildi.

Uygulama ve Proje Odaklı Çalışma

“Uygulama Becerisine Sahip Nitelikli Mühendisler Yetiştirmek” misyonuyla, 7+1 Eğitim Modeli ve uygulama ağırlıklı dersleri kapsamında faaliyet gösteren Teknoloji Fakültesi’nin nihai hedefleri arasında öğrencilerini proje temelli çalışmalara sevk etmek ve onlara proje (Ar-Ge) kültürü kazandırmak yer alıyor. Bu kapsamda öğrencileri proje hazırlamaya ve proje odaklı çalışmalar yapmaya yönlendiren Teknoloji Fakültesi, öğrencilere tam destek sözü veriyor.

Sanayi ile İşbirliği İçindeyiz

Sakarya Üniversitesi’nin “girişimci bireyler yetiştirmek“ misyonu ve Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın koyduğu hedefler doğrultusunda, proje ve sanayi kuruluşlarıyla işbirliğinin artarak devam ettiğini belirten Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, projeleri kabul edilen öğrencileri ve öğretim üyelerini başarılarından dolayı tebrik etti.

Prof. Dr. Sarıbıyık günümüz rekabet dünyasında yeni teknolojiler üreten insan gücünün ön plana çıktığını ve yeni teknolojiler üretmenin de Ar-Ge çalışmaları ile projelerden geçtiğini belirtti. Ar-Ge çalışmalarının son derece önemli olduğunu ve bu bağlamda küçükten büyüğe proje kültürünün mutlaka kazandırılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sarıbıyık, öğrencilerin bu çalışmalarının henüz bir başlangıç olduğunu, hedefin “her bir öğrencinin, ister kendi projelerinde olsun, isterse öğretim üyelerinin Ar-Ge çalışmalarında olsun mutlaka bir projede görev alması” olduğunu açıkladı.

Fakülte olarak kabul edilen projeler arasında sanayi odaklı çalışmaların fazla olmasının önemine de değindi. Bu kapsamda sanayi ile ilgili bağın giderek kuvvetlendiğinin altını çizen Prof. Dr. Sarıbıyık, özellikle sanayi ve ürün odaklı çalışmaların üzerinde durduklarını belirtti. TÜBİTAK gibi dış kaynakların yanı sıra öğrencilerine bireysel yetenekleri doğrultusunda elektrikli araçlar ve robotik uygulamalar gibi pek çok alanda destek olduklarını belirten Prof. Dr. Sarıbıyık, öğrenciler arasında başarılı, aktif ve enerjik bireylerin olduğunu; faydalı bir şeyler yapmak isteyen herkese tüm kaynakların açık olduğunu söyledi.

“Ben de varım” kültürünü oluşturuyoruz

Yapılan çalışmaların diğer öğrencilere de örnek teşkil ettiğini, öğrencilerin faydalı ve katma değer sağlayacak işler yapmaları hususunda önemli bir sinerji yakalandığını belirten Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık,  kabul edilen bu projeler sayesinde “ben proje yapamam, benim projemi kabul etmezler” gibi yaklaşımların iyileştiğini ve bu durumun öğrencileri cesaretlendirerek “ben de proje hazırlayacağım ya da benim de projem var” yaklaşımına dönüştüğünü vurguladı. Yapılan tanıtımlarla Teknoloji Fakültesi’nde önemli farkındalıklar oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıbıyık, öğrencilerin Dekanlığa ya da Bölüm Başkanlıklarına gelip, “hocam benim bir fikrim var,  bunu projeye dönüştürmek istiyorum” söylemleriyle karşılaşıldığını, bu durumdan son derece memnun olduklarını belirtti.

Önümüzdeki dönemlerde proje çalışmalarının daha da artacağını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, bu projelerden ülkeye katma değer oluşturacak ürünler ve çalışmalar çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

24/03/2015 – MA
600 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.