Teknoloji Fakültesi Mezunları Mühendis Sayılıyor mu?

Teknoloji Fakültesi Mezunları Mühendis Sayılıyor mu?
25.07.2017
41.200
A+
A-

Üniversite tercih dönemi içindeyiz.

Çoğu adayın tercih konusunda kafası karışık.

Adayların en çok merak ettikleri fakültelerden birisi de Teknoloji Fakültesi.

En çok sorulan soruların başında da Teknoloji Fakültesi mezunlarının mühendis sayılıp sayılmayacağı geliyor.

Kestirmeden cevaplayalım: Kesinlikle Evet. Teknoloji Fakültesi mezunları mühendislik diploması ile mezun oluyor.

Teknoloji Fakültesi mezunlarının sanki mühendis olamayacakları yönünde bir algı var. Oysa böyle bir şey yok. Hukuki statü bakımından, mühendislik fakültesi mezunu da, teknoloji fakültesi mezunu da mühendis unvanını elde ediyor. Teknoloji fakültesi mezunlarının diplomasında da ‘…… Mühendisi unvanı verilmiştir.” yazısı yer alıyor.

Peki kafa karışıklığına yol açan sebep ne?

Teknoloji fakülteleri uygulamaya dönük mühendis yetiştirmek amacıyla 2009 yılında kuruldu. Mevcut  teknik eğitim fakülteleri kapatılarak  teknoloji fakültesine dönüştürüldü. Başlangıçta Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) buna karşı çıktı. Teknoloji fakültesi mezunlarının mühendis unvanı ile imza atamayacaklarını öne sürerek çeşitli davalar açtı. Ancak sonunda teknoloji fakültesi mezunlarının da mühendis unvanı ile imza yetkisine sahip olduğu hukuken de tanınmış oldu.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu da en son 8 Temmuz 2014’de yaptığı toplantıda “Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler ile diğer mühendislik fakültesi mezunu mühendislerin yetki ve unvanlarının eşdeğer olduğuna ve mühendislik unvanlarını kullanacaklarına” dair karar aldı.

Tüm bu süreç belirsizliğe yol açmış ve üniversite tercihleri sırasında adayların kafasını karıştırmasına yol açtı. Ancak gelinen noktada artık tartışılacak bir durum yok: Teknoloji fakültesi mezunları ‘mühendis’ unvanı ile mezun olmakta ve TMMOB’a bağlı mühendis odalarına üye olabilmektedirler.

‘Teknoloji fakülteleri ile mühendislik fakültelerinin farkı nedir?’ konusu diğer önemli soru olarak karşımıza çıkmakta.

Teknoloji fakültelerinin amacı, sektörün ihtiyacına yönelik olarak ‘teorik bilginin yanısıra uygulama becerisine sahip nitelikli mühendisler yetiştirmek” olarak belirlenmiş. Bu doğrultuda teknoloji fakültelerinde mühendislik fakültelerinde uygulanan müfredatın aynısı uygulanmakta. İlave olarak teknoloji fakültesinde uygulama becerisinin arttırılmasına yönelik iş yeri eğitimi ve yaz stajları yer almakta.

Özetle, teknoloji fakülteleri mühendislik fakültelerinden farklı olarak teorik bilginin yanı sıra uygulamaya daha fazla yer vermekte.

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde 2010 yılında bu yana 5 bölümde mühendislik eğitimi verilmekte. Bunlar Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. 3 bine yakın öğrencinin eğitim gördüğü fakültede 3 yıldır mezun verilmekte.

SAÜ Teknoloji Fakültesi’nde 7+1 Eğitim Modeli başarı ile uygulanmakta. Öğrenciler 7 dönemi okulda teorik ve uygulamalı dersler ile geçirirken, 1 dönem de tam zamanlı olarak işletmelerde çalışmakta.

Bu sayede öğrenciler eğitimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerini, kamu veya öze kurum ve kuruluşlarda yapacakları uygulamalı eğitimle pekiştirerek bilgi ve becerilerini geliştirme imkânı bulmaktalar.

Teknoloji fakültelerinde meslek lisesi mezunlarına da belirli oranda kontenjan ayrılmış ki buna kısaca MTOK kontenjanı deniyor. Yeterli puanı alarak MTOK kontenjanı ile yerleşen adaylar bir yıl Bilimsel Hazırlık Eğitimi almak zorunda. Matematik, fizik, kimya gibi derslerden oluşan hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler birinci sınıfa kayıt olabiliyor.

Teknoloji fakültesinin yerleştirme puanları mühendislik fakültelerinin altında yer alıyor. Öğrenciler ilk tercihlerine mühendislik fakültelerini, ikinci tercih olarak teknoloji fakültelerini yazıyor.  Bunda yukarıda belirtilen teknoloji fakültesi mezunlarının mühendis olup olamayacağına ilişkin kafa karışıklığının da etkisi var. Yine de Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Türkiye’deki birçok mühendislik fakültesinden daha yüksek puanla öğrenci alıyor.

Güçlü uygulamalı eğitime dayalı mühendisler mezunlar veren teknoloji fakülteleri gün geçtikçe daha  fazla tercih edilen fakülteler olacak.

Tercih yapan adaylara başarılar diliyoruz.
41.200 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.