Sultan Galiyev SAÜ’de Anıldı

Sultan Galiyev SAÜ’de Anıldı
01.12.2017
1.398
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Öğrenci Topluluğu tarafından “Ekim Devriminin 100. Yılı ve Sultan Galiyev” konulu bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen etkinlikte Orta Asya’daki Türk halklarını birleştirerek Türkistan devleti kurmak isteyen Tatar lider ve düşünce adamı Mir Said Sultan Galiyev’in hayatı ele alındı. Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı Renat Muhammedi’nin konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe SAÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğretim üyesi Doç. Dr. Köksal Şahin, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı (TDAV) Başkanı Közhan Yazgan, Türk Dünyası Öğrenci Topluluğu ülke temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

İlk köprüler kuruldu

Dekan Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, etkinliğin açılış konuşmasında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı hakkında bilgi verdi. 1982 yılında faaliyetlerine başlayan vakfın SSCB’nin dağılması ile birlikte 90’lı yıllardan sonra Türk coğrafyasında faaliyetlerini devam ettirdiğini dile getiren Prof. Dr. Can, “Burada aramızda oturan öğrencilerin buraya gelişlerinin ve bizlerin oraya gidişlerinin ilk köprülerini kuran ve kapılarını açan çalışmalar vakıf sayesindedir” dedi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan SBF öğretim üyesi Doç. Dr. Köksal Şahin, yüz yıl önce çok büyük bir dönüşüm gerçekleştiğini ve Orta Asya’daki Türkler ile birlikte bu yeni fırsatı yakalamak isteyen Sultan Galiyev’in bu dönüşümde Orta Asya’daki tehditleri fırsata çevirmek istediğini söyledi.

Atatürk’ün vasiyeti

TDAV Başkanı Közhan Yazgan da konuşmasında etkinliğin düzenlenmesinden dolayı Sakarya Üniversitesi’ne teşekkür ederek, “Sakarya Üniversitesi bugüne kadar bize her zaman yardımcı olmuş ve bizi desteklemiştir. Vakfımız kurulduğunda iki amacı vardı ve iki vasiyete göre hareket etti. Bunlardan biri vakfımızın kurucusu Turan Yazgan’ın diğeri ise Atatürk’ün vasiyetiydi. Bu vasiyetleri dikkate alarak amacımız doğrultusunda çalıştık” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Sultan Galiyev’in hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Türkiye’nin mutluluğu hepimizin mutluluğudur

Tataristan Yazarlar Birliği Başkanı Renat Muhammedi, konuşmasında 1917 Ekim Devrimi ve Sultan Galiyev’in hayatı hakkında bilgiler verdi. Muhammedi, “Azerbaycan olsun, Kırgız olsun, Kazak olsun, Uygur olsun, hepimiz aslında saf Türk dilinde konuşuyoruz. Türk dili çok zengindir. Zamanımızda fikirde birlik az. Türk halkları olarak en az 200 milyon nüfusumuz var ama millet bayrakları çok, milli his tek. Dünyanın büyük devletlerinden birisi olan Türkiye’nin mutluluğu hepimizin mutluluğudur” ifadelerini kullandı.

Rektör Elmas’a ziyaret

Renat Muhammedi ve TDAV Başkanı Közhan Yazgan, etkinlikten önce Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı makamında ziyaret etti.

01/12/2017- GP


1.398 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.