Tarihyazımı İçin Alternatif Bir Metodoloji

Tarihyazımı İçin Alternatif Bir Metodoloji
27.11.2011
1.208
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şimşek editörlüğünde hazırlanan “Tarih Nasıl Yazılır?” isimli kitap Tarihçi Kitabevi Yayınları arasından çıktı.

Tarihi, geçmişi açıklama ya da anlama gayesiyle şimdiki zamanda yeniden inşa etme süreci ve ürünü olarak tanımlayan SAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şimşek editörlüğünde “Tarih Nasıl Yazılır? Tarihyazımı İçin Çağdaş Bir Metodoloji” adlı kitap Tarihçi Kitabevi Yayınları arasından çıktı.

Her bölümü konuyla doğrudan ilişkili ve bu konularda önemli çalışmaları olan kişiler tarafından yazılan kitap 14 bölümden oluşuyor. Bu anlamda editöryal bir çalışma olan kitap 2 yıllık bir emeğin sonucu ortaya çıktı.

Tarihsel Bir Bilgi Nasıl İnşa Edilir

Doç. Dr. Ahmet Şimşek, bu kitapta “Tarihsel bir bilgi nasıl inşa edilir? Nasıl ortaya çıkarılır? Bu yazım süreçleri nasıl gerçekleştirilir? Arşive nasıl gidilir? Oradaki malzemeden nasıl yararlanılır?” sorularına cevap vermeye çalıştıklarını söyledi.

Son dönemde sosyal bilimlerde yoğun tartışmalara konu olan metodoloji, bu kitapta da tartışılmış ve alternatif metodolojiler sunulmuş. Bu konunun bütün bilim alanlarında sorgulanan bir durum olduğunu ve sorunun kaynağının “uzmanlaşma” kavramıyla ilişkili olduğunu söyleyen Şimşek, şunları anlattı: “Sanayi Devrimi sonrasında oluşan kentli toplumu, modernizmi, açıkçası uzmanlar yarattı. Biz, bugün hala uzmanları birinci derece ciddiye alırız. Yani onların açıklamaları bizim için daha güvendedir. Örneğin, bir hastalık başladığında o konuda çalışmış bir uzmana danışırız ve onun sunduğu bilgiyi çok sorgulamadan uygularız. Aslında zamanla uzmanlıkların da gerektiğinde istenildiği gibi doğruları söylemediği ya da söyleyemediği ortaya çıktı. Bu anlamda uzmanlara duyan güvensizlik, bilim dünyasında sorgulamacı yaklaşımın ön plana çıkması, sanayi devriminin getirdiği kentli yaşam, modernizm ve bunların getirdiği açmazlar, insanları yeni bir takım hayat anlayışlarına itti. Bu da bilimlerin (modern yapıda konuşlanmış olan bilimlerin) metodolojilerinin yeni baştan sorgulanmasını beraberinde getirdi.”

Kitap, Hem Eleştiri Hem Çözüm Üzerine Kurulu

Kitabı çıkarma fikrinin, teorik tartışmalardan ziyade pratik sebeplere dayandığın ifade eden Şimşek, “Türkiye’de bu işler teorik bağlamda tartışılıyor. Ama bunların Türkiye’de üniversiteye yansıması, üniversitede tartışılması bile çok konu edilmiyor” dedi. Çalışmanın 2 ayağı olduğunu ifade eden Şimşek, öncelikle Türkiye’deki konuya ilişkin literatürü özgün bir şekilde ele aldıklarını ifade etti. İkinci ve en önemli olarak alternatif bir tarih yazımı geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Şimşek “Kitap, hem eleştiri hem çözüm üzerine kurulu bir çalışma.” dedi.

Tarihçilerin Hiçbiri Geçmiş İçin Çalışmaz

“Bu eseri okuyan okuyucu, öncelikle tarih düşüncesinin nasıl bir şey olduğunu sorgulamaya başlıyor. Tarih düşüncesi zamana göre nasıl değişir? Nasıl farklılaşır?” Bu soruları sormaya başlıyor diye konuşan Şimşek, tarihin bugün ve gelecek için yapıldığını, tarihçilerin hiçbirisinin geçmiş için çalışmadığını ifade etti. Şimşek şöyle konuştu: “Geçmişi anlama çabamızın temelinde de şimdiyi inşa etme ya da geleceği kurgulama yatar. Geçmişe dönük bir tarih yazımı söz konuş değil.”

Tarihi okuduğumuz hangi dönemse, aslında o dönem ve okuduğumuz tarih arasında bir ilişki kurmaya çalıştığımızı ileri süren Şimşek, tarihle hiç kesintiye uğramayan bir bağ oluşturma çabamız olduğunu söyledi.

Tarih Araştırması Nasıl Yapılır

Bu kitapta, Tarih araştırmalarının değişen/gelişen tekniklerinin örneklerle gösterilmesinin yanı sıra, “gelişmiş iletişim araçlarının araştırma ve yazma süreçlerinde sağladığı büyük imkan ve kolaylıklar dikkate alınarak nasıl araştırma yapılır” ve “bir tarihsel metin nasıl inşa edilir” gibi temel sorulara cevap verildiğini dile getiren Şimşek, “Tarih Nasıl Yazılır?” kitabını bitiren okuyucunun, “bir tarih araştırmasının nasıl yapılması gerektiği” cevabını bulacağını kaydetti. Şimşek, bu çalışmada alternatif bir metodoloji geliştirdiklerini sözlerine ekledi.

26/11/2011 – Adil Bical

 

 
1.208 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.