Tarihte İlk Yazılı Anayasa Müslümanların

Tarihte İlk Yazılı Anayasa Müslümanların
24.12.2015
2.132
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde konferans veren Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce, Müslümanların bilime katkılarının inkar edilemez olduğunu kaydederek “Tarihteki ilk yazılı anayasa Müslümanlar tarafından yazılmıştır” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Vakfı tarafından “Osmanlı Devleti’nde Oluşan Akımlar ve Müslümanların Bilim ve Sanata Katkıları” konulu bir seminer düzenlendi.

SAÜ Cami Külliyesi’nde gerçekleşen seminere SAÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce konuşmacı olarak katıldı.

Yrd. Doç. Dr. İnce, Osmanlının son dönemlerinde, devletin gidişatının farklı taraflara döndüğü andan itibaren karmaşık bir ortam oluştuğunu ve bu süreçte aydınların, ‘Devleti nasıl kurtarabiliriz?’ sorusuna yanıt aradıklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. İnce  “Osmanlı aydınları, dağılan devleti bir arada tutmanın yolu olarak Osmanlıcılığı öne sürmüşler. Fakat bunun tutmadığını görmüşler ve kısa bir süre sonra bundan vazgeçmişlerdir. Daha sonra sorunu din yoluyla çözebilmek için İslamcılığı ortaya çıkarmışlardır. İslamcılığı siyasal bir proje olarak göremeyen aydınlar, üçüncü bir akım olan Türkçülüğü savunmuşlardır” diye konuştu.

Müslümanların bilim ve sanata katkılarından da bahseden Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce, “Her şeyin batıda olduğu düşüncesi yanlıştır. Müslümanların bilime katkılarını İslam teşvik eder. Arap dili bir bilim dalıdır ve bunu İslam’a borçludur. Alimler tarih, sosyoloji, coğrafya alanında bir çok çalışma yapmıştır. Tarihteki ilk yazılı anayasa Müslümanlar tarafından yazılmıştır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Seminerin sonunda Yrd. Doç. Dr. Abdullah İnce, katılımcıların sorularını yanıtladı.

24/12/2015 – ŞD
2.132 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.