Tarih, Olanı Olduğu Şekilde Anlatmaktır

Tarih, Olanı Olduğu Şekilde Anlatmaktır
05.03.2015
780
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi ( SASGEM) tarafından düzenlenen ‘Dünya Tarihi Tasavvurları’ isimli konferans, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

SASGEM tarafından düzenlenen ‘Çarşamba Konferansları’nın bu haftaki konuğu İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Görgün oldu.

Üniversitelerin, yaygın kanaatlere eleştirel bakış alanları, olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Görgün,  tarihin görevinin, olanı olduğu şekilde anlatmak olduğunu söyledi.

Bugün dünyada yaygın olan dünya tarihi tasavvurlarının büyük ölçüde 19.yy’da şekillendiğini dile getiren Görgün, bu dönemden önce Batı Avrupa’da tarihçiliğin çok daha farklı bir anlayışa sahip olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Görgün, ünlü Alman şair Goethe’nin “Hz. Muhammed’in Nağmesi” olarak Türkçeye çevrilen şiirinin dönemin anlayışını yansıtması açısından önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Tahsin Görgün, yine 18’nci yüzyılda İngiltere’de yazılmış 48 ciltlik Dünya Tarihi eserinde,  dünya tarihinin “kadim dönem” ve “modern dönem” olarak ikiye ayrıldığını, modern dönemin başlangıcının ise Hz. Muhammed’in hayatı ile başlatıldığını dile getirdi. Aynı eserin Almanca çevirisinde modern dönem başlangıcında resim olarak Mekke’nin fethine dair bir resim kullanılmasının da önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Görgün, 18 asırdaki birçok Batı Avrupalı tarihçi ve filozofun, benzer yaklaşımlara sahip olduğunu söyledi.

Bu tasavvurların 19’ncu yüzyılda değişmeye başlayıp 20. Yüzyılda dünya tarihi tasavvurlarının Roma eksenli bir hale geldiğini ve uzun bir süre Batı Avrupa dışındaki kültür ve medeniyetlerin yok sayıldığını ifade eden Prof. Dr. Görgün, şimdilerde bu durumun değişmeye yüz tuttuğunu söyledi.  Prof. Dr. Tahsin Görgün, geçmişin doğru anlatılmasının insanlığın ortak geleceği adına çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

05/03/2015 – EH


780 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.