Tarih Kaynağı Olarak Seyahatnameler

Tarih Kaynağı Olarak Seyahatnameler
04.12.2015
1.291
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Tarih Kaynağı Olarak Seyahatnameler” isimli bir söyleşi düzenlendi.

SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen söyleşiye Tarihçi Yazar Nida Nebahat Nalçacı konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Haşim Şahin’in yaptığı söyleşi Sosyal Bilimler Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Nalçacı konuşmasında, tarih araştırmalarında seyahatname metinleri, seyyah anlatıları, seyyah kayıtlarının önemi, yeri ve kullanımları üzerine yazdığı makaleden bahsetti.

Seyyaha güvenmeme söz konusu

Seyyahın anlattıkları günümüzden çok önceyse doğrulama imkânının olmadığını belirten Nalçacı, “Doğrulayamadıklarımızı bir kenara atmayı, bırakmayı tercih etmişiz.  Seyyahın geldiği biyografik arka plan açısından seyyaha güvenmeme söz konusu olmuştur” şeklinde konuştu.

Alternatif seyahatnameler sayesinde alternatif haritalar oluşturulduğunu söyleyen Nalçacı, “Bizans zamanında yapılan eserlerin ve yapıtların nerede, ne şekilde olduklarını öğrenmek için seyahatnamelerden yardım alınıyor” ifadelerini kullandı.

Program sonunda Tarihçi Yazar Nida Nebahat Nalçacı katılımcıların sorularını yanıtladı.

4/12/2015 – K.Doğan

 

 

 
1.291 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.