Tanrı Parçacığı Nedir?

Tanrı Parçacığı Nedir?
10.07.2012
6.885
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Tamer Tonguç, Higgs Bozunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan CERN Hızlandırıcı Merkezi’nde gerçekleştirilen ATLAS ve CMS deneylerinde, Higgs Bozonu olabilecek bir parçacığın keşfedildiğini duyurulmasının ardından Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Tamer Tonguç, Higgs Bozunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kütlenin özü olarak kabul edilen “Higgs Bozonu” ya da bir diğer adı ile “Tanrı Parçacığı”nın, CERN’de gerçekleştirilen deneylerde keşfedildiğinin açıklanmasının ardından Sakarya Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Barış Tamer Tonguç, Higgs Bozonu ile ilgili merak edilen konulara açıklık getirdi.

Higgs Bozonu Nedir?

Parçacık fiziğinde temel parçacıkları ve aralarındaki etkileşmeleri izah eden ve daha önce yapılmış deneylerle doğrulanan teori seviyesindeki Standart Model’e göre var olması öngörülen bir parçacık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Barış Tamer Tonguç, “Genel olarak Higgs Bozonu şu soru ile karşımıza geliyor; Temel parçacıklar dünyasında, parçacıklar büyüklü – küçüklü çeşitli kütlelere sahiptir. Bu kütlelerin farklılıkları nereden geliyor? Yani parçacık niye bu kütleyi kazanmış, neden şu anda sahip olduğu kütleye sahiptir? Bu soruları, kendine ilk soranlar arasında olan Peter Higgs, 1964 yılında temel parçacıkların kütle kazanımına, bugün Higgs Bozonu olarak bilinen parçacığın sebep olduğunu ileri sürmüştür.  Buna göre, herhangi bir temel parçacık Higgs Bozonu ile ne kadar etkileşirse o kadar kütle kazanmaktadır. Bu olaya Higgs mekanizması adı veriliyor.“ diye konuştu.

Standart Model İçin Higgs Önemli

Doç. Dr. Tonguç, Higgs Bozonu’nun önemi hakkında “Standart Model en az bir Higgs parçacığının varlığını öngördüğünden, Higgs’in bulunması Standart Model için büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Higgs Olmasaydı Madde Oluşmazdı!

“Higgs mekanizması baz alınırsa Higgs’in olmaması, bizi maddenin oluşmayacağı fikrine götürmektedir.” açıklamasında bulunan Doç. Dr. Tonguç, “Şöyle ki, evrenin başlangıcı büyük bir patlamaya dayandırılmaktadır. Bu patlama ile birlikte büyük bir enerji oluşmakta ve bu enerjiyle patlamadan çok kısa bir süre sonra parçacıklar meydana gelmektedir. Eğer Higgs olmamış olsaydı, bu enerji sadece ısı ve ışık olarak yayımlanırdı ve madde oluşmazdı.“ açıklamasında bulundu.

Atom Altı Parçacığının Varlığı Net

Doç. Dr. Tonguç, Higgs Parçacığının bulunması ile ilgili, “CERN yetkilileri bulunan parçacığın kesin olarak bir atom altı parçacık olduğunu belirttiler. Ancak parçacığın Higgs bozonu olup olmadığı konusunda küçük de olsa bir belirsizlik mevcut. Bununla beraber, bulunan atom altı parçacığının kütlesi, ki bulunan parçacığın Higgs olduğunu kabul edersek iyot atomuna yakın bir kütleye sahip, Higgs’in öngörülen kütle değerleri arasında yer almaktadır.” şeklinde konuştu.

Tanrı Parçacığı İsmi Sansasyonel

Higgs bozonunun, Tanrı Parçacığı olarak adlandırılmasının nedeninin sansasyonel olduğunu belirten Doç. Dr. Tonguç, “Parçacıklara kütle kazandırma özelliğinden dolayı ve dikkat çekici olması için Tanrı Parçacığı olarak adlandırıldığı kanaatindeyim” diye konuştu.

Ne İşe Yarayacak

Doç. Dr. Tonguç, Higgs Parçacığının önemi hakkında ise şöyle konuştu. “Higgs’in bulunmuş olduğu kabul edilirse onun uygulamaya dönük ne tür faydalarının olacağı konusunda bir şeyler söylemek için çok erken. Bunu şöyle bir örnekle de açıklayabiliriz: Atomun çok büyük bir bölümünü oluşturan çekirdeğin keşfi 1910‘ların başında olmakla beraber nükleer santraller ile çekirdekten enerji elde edilmesi ilk kez 1954 yılında olmuştur. Bunların ikisi arasında 44 yıllık bir zaman dilimi bulunmakta. Bu keşfin yapıldığı ilk zamanlar, insanlığa faydasının ne olacağını kimse bilemezdi. Dolayısıyla, bu tür çalışmaların insanlara doğrudan fayda sağlaması uzun bir zaman alabilmektedir. Bu konuda Higgs’in ileriye yönelik uygulamalarının epey bir zaman alabileceği düşüncesindeyim. Şu an için, daha çok bilimsellik ön plandadır.”

Çalışmalar Devam Edecek…

Çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini, CERN’in takvimine göre daha kesin analiz sonuçlarının Temmuz’un sonunda açıklanacağını belirten Doç. Dr. Barış Tamer Tonguç, “Standart Model’in yanı sıra parçacık fiziğinde birçok teori bulunmakta ve bu teorilerin araştırılması gerekmekte. Şüphesiz, deneysel çalışmalar devam edecektir. Başka Higgs parçacıklarının var olup olmadığı sorusu açık. Tespit edilen parçacık şu an itibariyle çalışılan enerji düzeyi olarak hedeflenen enerji düzeyinin kabaca yarı enerji seviyesinde iken bulunmuştur. Dolayısıyla, şu anki enerjiden itibaren hedeflenen enerji düzeyine kadar alınacak veriler, tamimiyle yeni fizik bölgesinde olacağından bunun neler getireceğinin ucu açıktır.” dedi.

10/07/2012 – YC
6.885 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.