Şubat Soğuğunda Sinemanın Sıcaklığı

Şubat Soğuğunda Sinemanın Sıcaklığı
22.02.2012
610
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğrencileri 13-19 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk üniversitelerarası film festivali Play UniFilmFest ile sinemayla dolu bir hafta geçirdiler.

SAÜ öğrencileri, Türkiye’nin ilk Üniversitelerarası film festivali Play UniFilmFest’te, ödüllü film gösterimleri, ustalarının yönetiminde atölye çalışmaları ve sinemanın duayenleriyle yapılan söyleşilerle sıcak bir hafta geçirdiler.

Soğuğa Rağmen İlgi Büyüktü

Son yılların en soğuk günlerine denk gelmesine rağmen yoğun bir katılımın yaşandığı festivalde, gösterilen 18 filme yaklaşık 10 bin izleyici katıldı. Film gösterimlerin yapıldığı salonlar seyircilerle dolarken, festival kapsamında yer alan Oyunculuk, Sinema Eleştirmenliği ve Mockumentary Atölyelerine 64 öğrenci katıldı.

Türkiye’de ve dünyada, çeşitli film festivallerinde gösterilen filmleri Sakarya’ya taşıyan Üniversite Film Festivalinde, ‘Bir Ayrılık’, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ filmleri gibi Cannes ve Berlin film festivallerin ödül alan eserler gösterildi.

Sinema Üzerine Samimi Sohbetler

Söyleşilerde, sinema meraklılarıyla bir araya gelen yönetmenler, senaristler ve oyuncular, izleyicilerin sorularına içtenlikle cevap verdi. Sinemaseverlerin eleştirilerini dikkate aldıklarını belirten katılımcılar, bazen de yaptıkları filmlerin yanlış algılamalara yol açtığını sezdiklerinde, açıklama yapma ihtiyacı duydular; Atlıkarınca’nın yönetmeni İlksen Başarır’ın dediği gibi: ‘Biz sosyal sorumluluk projesi yapmıyoruz, sinema filmi çekiyoruz.’

Hayatım sinema söyleşilerinde konuk olarak katılan beyaz perdenin önemli isimleri, sinemanın kendileri için ne anlama geldiğini, başlarından geçen trajikomik olayları, biraz hüzünlenerek biraz da gülümseyerek, hangi zorluklarla bugünlerde geldiklerini ifade ettiler.

Sinemaya asıl çıkışını Yılmaz Güney’in ‘Yol’ filmi ile yapan Şerif Sezer, bu trajikomik durumlardan birini şöyle anlattı: “’Yol’ filminin Cannes’dan ödül aldığı zamanlar. Tabi o dönemde filmimiz yasaklı olduğu için Türkiye’de gösterilmiyor (80’li yollar). Ben de tatil için Bodrum’a gittim. Orada yabancı turistler benden imzalı fotoğraf almak için sıraya girerken, Türkler garip garip bakıp ‘kim bu kadın’ diyorlardı.”

Sinema Dünyasına İlk Adım

Sinema dünyasını SAÜ’ye getiren Play UniFilmFest, sinemaya gönül verenleri bu büyülü dünyanın ustalarıyla bir araya getirdi. Belki de bu festivalin ardından, sinemanın yeni isimleri bu atölyelerden çıkacak. İleride ‘Sinemaya nasıl başladınız?’ sorusuna ‘SAÜ Esentepe Kampüsü’ndeki sinema atölyesinde’ diyecek insanlarla karşılaşmamız mümkün.

Öğrencilerin ilgisini çeken Mockumentary Belgesel Atölyesi, İngilizce ‘belgesel’ (documentary) ve ‘dalga geçmek, eğlenmek, sahte’ (mock) anlamlarına gelen kelimelerin birleşimi sonucu yaratılan bir terim. İlginç ve bir o kadar da eğlenceli sinema türünü kampüse taşıyan atölyede  Emre Akay’ın koordinatörlüğünde sinemaseverlere bir araya gelerek, bir şeylerle dalga geçmenin sinematografik biçimde nasıl yapılacağını öğrendiler. Festival kapsamında, Mockumentary Belgesel Atölyesi’ni takip edenler tarafından 5 adet Mockumentary Belgeseli Filmi çekildi.

Deneyimli Sinema Oyuncusundan Ders Aldılar

Play UniFilmFest’in bir başka ilgiyle takip edilen sinema atölyesi ise oyunculuk Atölyesi oldu.  Oyuncu Derya Durmaz’ın eğitmen olarak katıldığı oyunculuk atölyesi derslerinde, öğrenciler Durmaz’la keyifli dakikalar geçirmenin yanında, sinema oyunculuğunun püf noktalarını da öğrendiler.

Öğrencilerle birlikte egzersiz yapan Durmaz, katılımcılara sinema oyunculuğunun dair temel bilgileri katılımcılarla paylaştı. Atölyede, Doğaçlama, Nefes çalışması ve Sahne bilgilerinin katılımcılara aktarıldı. Katılımcılar üç gün süren oyunculuk derslerinde, gizli kalmış rol yapma yeteneklerini ortaya çıkarmanın yanında; deneyimli bir sinema oyuncusuyla çalışma fırsatı buldular.

İlk Film Eleştirisi

16-18 Şubat tarihleri arasında düzenlenen; sinema yazarları Gülengül Altıntaş ve Gözde Onaran koordinatörlüğünde gerçekleşen Sinema Eleştirmenliği atölyesinde ise, birçok katılımcı, ilk film eleştirilerini yazıya dökme fırsatı buldu.

Kış ayının soğuk günlerinde oluşturduğu sıcak ortamda öğrencilerin katılımını sağlayan Film Eleştirmenliği Atölyesi’nde hem Türk Sinemasının hem de dünya sinemasının durumu tartışıldı.

Koordinatörlerin ve katılımcıların üç gün devam eden yoğun çalışmaları sonucu, tamamı öğrenciler tarafından oluşturulan bir fanzin çıkarıldı.

Amacına Ulaştı

Amacı öğrencileri rutin derse girip çıkma ritüellerinin dışında bir dünyayla tanıştırmak; her şehirde gösterime girme fırsatı bulamayan filmleri izleyiciyle buluşturarak festival kültürüne aşina olmayan öğrencileri bu kültürle tanıştırmak olan festivalin, yoğun ilgiyle takip edilmesinden bu amacına ulaştığını söyleyebiliriz.

22/02/2012 – AB

 
610 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.