Su ve Enerji Paneli

Su ve Enerji Paneli
27.03.2014
863
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde “Dünya Su Günü” kapsamında düzenlenen “Su ve Enerji Paneli”, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

SAÜ Üretim Araştırmaları Topluluğu ve Çevre Mühendisliği Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği panele Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, SATSO Çevre Komisyonu Başkanı Önol Taşöz ve Biosun Katı Atık İşleme AŞ Genel Müdürü Osman Türkmen katıldı.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, panelde yaptığı konuşmasında Türkiye su stresi yaşayan ülkeler arasında yer arasında yer aldığını belirterek, su ve enerji yönetimi konusunu yakından takip ettiklerini, konunun ekosistem çerçevesinde ele alınması gerektiğini anlattı.

Sakarya’nın Türkiye’nin en ileri arıtma tesisine sahip olduğuna dikkat çeken Keleş, Sakarya’daki şebeke suyunun paketlenmiş sularla kıyaslandığında daha temiz ve içilebilir olduğunu söyledi. Bakanlık ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’yle özel hüküm belirleme çalışmaları yapıldığını ve bu konuda Sapanca Gölü’ne özel yönetmelik hazırlandığını söyleyen Keleş, yönetmeliğin yayımlandığı zaman daha bağlayıcı bir metin olacağını kaydetti.

Sapanca Gölü’ne yönetim olarak su bütçesi ve ekosistem temelli yaklaşımı benimsediklerini anlatan Keleş, “Sapanca Gölü’nün suyu, potansiyel olarak yüzde 88 oranında Sakarya’ya ait. Gölün yüzde 12’si ise Kocaeli sınırlarının içinde. Sürdürülebilir kullanma dengesine dikkat ederek nispeten başardığımız, bizi aşan nedenlerle başarılması konusunda ısrarla sürdürülen boyutları var” dedi.

Sapanca Gölü’nün çevresini kolektörlerle koruduklarını ve bunun için 70 milyon lira yatırım yaptıklarını anlatan Keleş, şunları söyledi: “Göle kesinlikle özel atık karışmıyor. Bunu online olarak takip ediyoruz. Şu anda Sapanca Gölü’nün su seviyesi 30,23’lerde. Son 10 yılın en düşük seviyesini yaşıyoruz. Kuraklık ciddi bir etken ancak, komşumuz Kocaeli bölgesindeki endüstriyel tesisler ve organize sanayiye bağlanan direkt çekimler söz konusu. Sapanca Gölü şu anda su bütçesi temelli yönetilmiyor. 80 milyon metreküp ile 136 milyon metreküp arasında inip çıkabilen emniyetli su verimi var. Uzmanlar tarafından Sapanca Gölü’nün ekolojik sürdürebilirliği açısından yıllık su bütçesinin kesinlikle bunu aşmaması öneriliyor. Eğer uzun yıllar bu aşılmaya devam edilecek olursa, gölün su kalitesinde ve ekosisteminde ciddi bozulmalar yaşanmasından endişeliyiz.”

SATSO Çevre Komisyonu Başkanı Önol Taşöz de, konuşmasında SATSO ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi”ni paylaştı. Sürdürülebilirliğin tasarruf ile doğrudan ilişkisi olduğunu ifade eden Taşöz, konunun dünya gündeminde giderek daha etkin bir şekilde işlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Biosun Katı Atık İşleme AŞ Genel Müdürü Osman Türkmen ise, konuşmasında şirketin katı atık işleme ve geri dönüştürme uygulamaları hakkında örnekler verdi.

27/03/2014 – ST
863 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.