Spor Yaparken Ölüme Gitmeyin

Spor Yaparken Ölüme Gitmeyin
17.02.2014
3.249
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, sporcularda meydana gelen kalp krizine bağlı ölümler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, sporcularda meydana gelen ani kalp krizi konusunu değerlendirdi. Büyük efor gerektiren sporlarda ısınmanın çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ramazan Akdemir, “kişiler yeteri kadar ısınmadan birden bire depara kalkınca, hazırlıksız yakalanan kalp bu kadar büyük strese dayanamayıp spazm ya da aritmi sebebi ile ölümler meydana gelmekte” diye konuştu.

İyi Bir Egzersiz

Sporcularda meydana gelebilecek ani kalp krizi riskini önlemenin en önemli yolunun iyi bir egzersiz olduğu belirten Prof. Dr. Akdemir, “İyi bir egzersiz, iyi bir ısınma döneminden sonra spora başlamak gerekiyor.  Özellikle yarışmalı, profesyonel sporlar yapılırken iyi bir kardiyoloji muayenesi yapılırsa bu tür olayların çoğunun önüne geçilebilir.  Sporcu ölümleri yine bütün bu taramalara rağmen kesin olarak önlenebilir mi? Tabi ki hayır. Meydana gelen ölümlerin sebeplerine bakıldığında; travma ve kalp kökenli ani ölümler öne çıkmaktadır.  Kalp sebepleri sporla ilişkili ani ölümlerde kalpteki yapısal, damarsal veya elektriksel anormallikler hemen hemen tün olguların %80-90 ını oluşturur.  Genç yaş dediğimiz 30 yaş altında ani sporcu ölümlerinde hipertrofik kardiyomiyopati ve kalp damar anormallikleri, doğumsal kalp hastalıkları en sık sebeplerdir. Hipertrofik kardiyomiyopati kalp kasının bilinen sınırların ötesinde aşırı kalınlaşmayla seyreden genetik bir hastalıktır.  Genel toplumda  500’de 1 gibi sık görülen bir durum olan hipertrofik kardiyomiyopati, ritim bozukluğu, bayılma ani ölüm ve nefes darlığı gibi bulgular verebilir.  Anne veya babanın birinde varsa, çocuklarında görülme olasılığı yüzde riski çok yüksektir. EKG nin bu hastalarda teşhis ettirme kapasitesi düşüktür ancak ekokardiyografi taramaları tanıda çok değerlidir. Akılda tutulması gereken nokta, bir hastada saptadığımız hastalık nedeniyle tüm aileyi taramak zorunluluğumuz olduğunun bilincinde olmamızdır. Bazı bireylerde genetik testler de gerekebilir.  Çünkü her hastada genetik olsa da kalp kasında kalınlaşma olmayabilir. Yani tehlike genlerdedir. Bu durum herhangi bir zamanda meydana gelebilir. Yani kişi bu geni taşıyorsa, ağır egzersizler her zaman yüksek riskli olmuş oluyor” dedi.

Sıcaklara Dikkat

Sporcu ölümlerinde meydana gelen durumların birden çok sebepler ile meydana gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Akdemir, “Sporcularda meydana gelen ölümler çeşitli nedenlerle olabilir. Örneğin, 30 yaşın altında sıkça görülen, ansızın meydana gelen ani kalp ölümü. Sebeplerine baktığımızda erken yaşta ortaya çıkan damar sertleşmesi durumu. Yine bu olay genetik ile ilişkili. Diyabetik hastalarda, yüksek kolesterol, metabolizma bozukluğu olan kişilerde, aşırı sigara kullanan insanlarda 30 yaşın altında kalp krizi görebiliyoruz. Gençlerde görülen kalp krizleri ileri yaştaki hastalarda görülen kalp krizlerine kıyasla daha ölümcül seyreden ve ani ölümle sonuçlanabilir” açıklamasında bulundu.

Ağır kalp rahatsızlıklarında riskli kişilerde birinci koruma ve ölümcül olaydan sağ kurtulmuş olanlarda ikinci koruma amacıyla tıbbi müdahale ile ani ölümleri önlemek için kalp içi şok cihazların kullanıldığını belirten Prof. Dr. Akdemir, “Ritim bozukluklarında özellikle ventriküler taşikardi ve fibrilasyonu denilen durumlarda hastalar ölümle sonuçlanabiliyor. Hasta tıbbi müdahale ile kurtulursa, ani ölümleri önlemek için intrakardiyak defibrilatör dediğimiz kalp içi şok cihazları takıyoruz. Bu cihaz ölümleri önlemede çok faydalı ama sporu kesinlikle yasaklıyoruz” diye konuştu.

Kardiyoloji Muayenesi Olun

Belli bir yaştan sonra, kalbin sağ tarafında özellikle sağ karıncıktaki kas dokusunun eriyip kaybolarak yerine yağ dokusunun geçmesi durumunun da bir başka sebep olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akdemir, “ Meydana gelen ölümlerin bir kısmında bu durum mevcut. Bu kişiler zaman zaman bayılabilir. Bu durum hakkında teşhis koyabilmek için iyi bir kardiyoloji muayenesi gerekli” açıklamasında bulundu.

Akdemir, genlerde meydana gelebilecek mutasyonlarında ölümlere neden olabileceğini belirterek, “İnsanların hücre zarlarını tutan bazı proteinlerdeki genler mutasyonlar sonucunda genç yaşta ölümler meydana gelebilir. Onun dışında Brugada Sendromu denilen hastalık durumu var. Bu durumda son 20 içinde tanımlandı. Bu da aşırı üzüntü hallerinde, kişilerin stresli durumlarında ventriküler taşikardi ve ventrikül fibrulasyonuna gitmesiyle karakterize ölüm hali görülebilir” dedi.

Kalp için en riskli 10 durumun bir EKG ile görülebileceğini belirten Akdemir, “ Bir Ekokardiyografi ile de doğumsal kalp hastalıkları, kalpteki delikleri, kalp kapaklarındaki daralmalar, aorttaki daralmalar görülebilir” dedi.

Düzenli Olarak Yürüyüş Yapın

Çok ağır ve vücudun fizyolojisini zorlayan sporlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulunan Akdemir, haftada 3 kere 1’er saat, bir tempolu yürüyüş ve hafif tempolu koşuların spor olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.  Yüzmenin çok iyi bir spor dalı olduğunu belirten Akdemir, “Yüzme vücudun tümünü çalıştırıyor. Kalp rahatsızlığı olanlar için ancak tavsiye ettiğimiz spor yürüyüştür” tavsiyesinde bulundu.

17/02/2014 – YC


3.249 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.