Sigaranın Yerine Birşey Koymayın

Sigaranın Yerine Birşey Koymayın
01.12.2017
2.124
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Topluluğu tarafından “Dumansız Hava” konulu konferans düzenlendi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa göğüs hastalıkları ve tüberküloz uzmanı Dr. Uğur Boysan konuşmacı olarak katıldı.

Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara ile ilintilidir

Konuşmasına, SAÜ yönetimine binaların önünde sigarasız bölümler oluşturduğu için teşekkür ederek başlayan Uzman Doktor Uğur Boysan “Bu konuşmayı sigara bırakma terapisi olarak değil geleceğimizi zehirleyenlere, hem sosyal olarak hem ekonomik olarak bizleri sıkıntıya sokanlara karşı birliktelik projesi olarak düşündüm“ dedi.

Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara ile ilintilidir diyen Dr. Boysan “Sigara tiryakiliği en öldürücü toplumsal zehirlenme olayıdır. Ülkemizde sigara içme oranı erkeklerde yüzde 35 kadınlarda yüzde 15 istatiksel verilere sahiptir. Anlamı şu; kadınlar erkeklerden az sigara içmektedir. Ama artık kadınların da sigara içme oranları artmaktadır“ diye konuştu.

Sigarayı bırakmak ciddi bir irade gerektirir

Sigara bağımlılığını nikotin bağımlılığı ve psikolojik bağımlılık olarak ikiye ayıran Dr. Uğur Boysan “İstiyorsanız sigara içersiniz, istemiyorsanız içmezsiniz. Kimse size sigara içiremez, kimse size sigara bıraktıramaz. Sigarayı bir şeylere yapıştırmayın. Yemekten sonra sigara içeyim kahveyle sigara içeyim demeyin. Önce sigarayı bir şeylerden ayırıp yalnız bırakın. Çevrenizde sigara içenlerle birlikte olmayın. Belli bir süre sonra yanınızda sigara içilmesi sizi rahatsız etmeyecekse yine o ortamlarda bulunabilirsiniz“ ifadelerini kullandı.

Sigara bırakma ile ilgili ipuçları veren Boysan “Sigara bırakmak araya sıkıştırılacak bir şey değildir. Ciddi bir irade gerektirir. İkinci bir iş olarak sigara bırakmaya çalışmayın yaşamınızın merkezine koyun. Etrafınızda size sigarayı hatırlatacak şeyler olmamasına dikkat edin”

Egzersizler yapın

Dr. Boysan, “Sigaranın yerine bir şeyler koymayın. Sigara tümden silinmeli. Mesela nikotin iştahı azaltan bir şey. Sigarayı bıraktıktan sonra iştahınız bir miktar artar ve metabolizma yavaşlar. Kilo almaya eğilim bir miktar artar. Sigarayı bıraktıktan sonra mutlaka birkaç ay ufak porsiyonlar tüketin. Uzun süre hareketsiz kalmayın egzersizler yapın” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda uzman Doktor H. Uğur Boysan’a Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Ayhan Şengil tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

01/12/2017 – KA


2.124 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.