Selahaddin Eyyûbî ve Haçlılar

Selahaddin Eyyûbî ve Haçlılar
23.03.2015
806
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Selahaddin Eyyûbî ve Haçlılar” adlı konferans düzenlendi.

Her ay alanında kıdemli isimlerin konuk olacağı “Duayenler Akademisi” konferanslar dizisinin ilk konuğu İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Şeşen oldu.

SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde düzenlenen konferansta, Selahaddin Eyyûbî'nin şahsiyetinden, manevi yönünden, askeri hayatından ve Haçlı Seferleri sırasındaki başarılarından söz eden Prof. Dr. Ramazan Şeşen, doğu ile batı arasındaki mücadelenin eski çağlardan beri devam eden bir olgu olduğunu ifade etti. Daha önce Müslümanların himayesinde bulunan Endülüs’e 11’inci yüzyılda hâkim olan Haçlıların, bundan cesaret alarak Ortadoğu’ya seferler düzenlemeye başladığını anlatan Prof. Dr. Şeşen, Türkler ile Haçlıların mücadelesinin o dönemde başladığını ve bugün de halen devam ettiğini söyledi. Eyyûbî’nin Ortadoğu'da İslam birliğini oluşturma ve koruma yönündeki çabalarının önemine vurgu yapan Şeşen, Eyyûbî’nin doğuda ve batıda büyük şöhret kazandığını, kurduğu devlet ile Mısır’ı, Suriye’yi, Yemen’i, Hicaz’ı, Libya’yı, Kuzey Irak’ı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsayan büyük bir siyasi birlik meydana getirdiğini kaydetti.

Selahaddin Eyyûbî’nin Haçlılara karşı seferlere katılan babası ve amcasının yanında bir emir olarak yetiştiğini vurgulayan Şeşen, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Selahaddin Eyyûbî Mısır’da idareyi ele geçirince, Bizanslılar donanmayla Dimyat’a sefer yaptılar. Eyyûbî burada Bizans’ı başarısızlığa uğrattı. Bu zafer, Selahaddin Eyyûbî’nin haçlılara karşı kazandığı ilk başarıdır. Türkler bu tarihlerden itibaren İslam dünyasında baskın olmuşlardır. Selahaddin Eyyûbî’nin kanında Araplık da vardır, Kürtlük de vardır, Türklük de vardır. Eyyûbî’nin babası Kürt kabilesindendir, ancak bu kabile Büyük Selçuklu Atabeyi İmadeddin Zengi’nin hizmetine girmiştir. Bu nedenle babası Selçuklu emiri olan Eyyûbî’nin kendisi de Selçuklu Devleti’nin kumandanı olmuştur ve Selahaddin Eyyubi, daima Türklerle birlikte hareket etmiştir.”

23/03/2015 – ST


806 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.