SAÜ’lü Akademisyenler Kahire’de

SAÜ’lü Akademisyenler Kahire’de
23.03.2012
963
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nden bir grup akademisyen Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen ‘Türk-Arap Sosyal Bilimler Kongresi’ne katıldı.

Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şan, Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Musa Taşdelen, Doç. Dr. İsmail Hira ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Araştırma Görevlisi İsmail Numan Telci, Kahire Üniversitesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türk-Arap Sosyal Bilimler Kongresi’ne katıldılar.

Kahire Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde 17-19 Mart tarihlerinde düzenlenen Kongreye 200’ün üzerinde Türk ve Arap Bilim adamı, araştırmacı ve sivil toplum üyesi temsilcisi katıldı. Açılışını Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yaptığı Kongre özelikle Mısırlı öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Konferans kapsamında ‘İslami Hareketler ve Reform’ paneline başkanlık yapan Prof. İnat, özellikle Arap dünyasında etkin olan İslami hareketlerin Mısır, Tunus ve Libya’daki devrimlerin ardından daha detaylı araştırılması gerektiğini ifade etti.

SAÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kemal Şan ve Prof. Dr. Musa Taşdelen ise “Sosyal Entegrasyon’da Sivil Toplumun Rolü: Sakarya Örneği” başlıklı çalışmalarını sundular. Sakarya’daki sivil toplumun, sosyal birlikteliğin sağlanmasındaki rolüne vurgu yapan akademisyenler, farklılıkların bir arada barış içinde yaşamasının bir örneğini sundular.

‘Mısır Devrimi’ne Türkiye’den Perspektifler’ başlıklı panele katılan Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü doktora adayı İsmail Numan Telci, Yardımcı Doçent Dr. Tuncay Kardaş ile hazırladığı ve Mısır’daki devrimin post-modern unsurlarını analiz ettiği “Post-Modern Bir Devrimin Anatomisi: Mısır Örneği” çalışmasını katılımcılarla paylaştı.

Aynı panele katılan SAU Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hira “Arap Baharı bir sosyal medya devrimimidir” sorusunu temel aldığı konuşmasında Arap Baharı’ndaki sosyal medyanın rolünün Batılı analistlerce kasıtlı olarak abartıldığını ve bu şekilde Arap halklarının devrimdeki rolünün önemsizleştirilmeye çalışıldığı söyledi. Bu kasıtlı girişimlerin temelinde oryantalist bakış açılarının yer alabileceğini belirten Doç. Dr. Hira, sosyal medyanın önemini kabul ettiğini ancak insan unsurunun daha ön planda tutulması gerektiğini ifade etti.

Konferans süresince Türkiye’nin ve Arap dünyasının farklı üniversitelerinden akademisyenlerle temaslar kuran SAÜ’lü öğretim üyeleri, ayrıca YÖK tarafından kabul edilen ve Türkçe, Arapça, İngilizce ve Almanca derslerin seçilebileceği Ortadoğu Çalışmaları yüksek lisans programının tanıtımını yaptılar. Arap dünyasından önemli bir katılımın beklendiği programa özellikle Kahire Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdi.

Mısır’daki sivil toplum örgütü temsilcileriyle ve siyasi gruplarla da görüşmeler gerçekleştiren grup, Kahire Üniversitesi Medeniyet Çalışmaları ve Kültürlerin Diyaloğu Merkezi ile ortak projeler ve işbirliğinin artırılması konusunda anlaşmaya vardılar.

23/03/2012 – Haber Merkezi

 

 
963 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.