SAÜ’de Sapanca Gölü Toplantısı

SAÜ’de Sapanca Gölü Toplantısı
08.11.2013
691
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda, Sapanca Gölü’nde yaşanan tehlikeye ilişkin izlenecek yol haritası belirlendi.

Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) Sapanca Gölü’nde kirlenme ve kontrolsüz su çekimiyle oluşan tehlikeye karşı SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın öncülüğünde, Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP), SAÜ Öğretim Üyeleri ile Sakarya ve Kocaeli’nden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı düzenlendi.

SAÜ Kampüs Oteli’nde düzenlenen toplantıda Avrupa Birliği Derneği Sakarya Şube Başkanı ile SASTOP Başkanı Av. Ülker Önder Döker, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM’ye Sapanca Gölü ile ilgili bilgi içeren dilekçe gönderdiklerini hatırlatarak, ilgili Bakanlıklara gönderdikleri ‘Göl Acil Raporu’na da Bakanlıklarca gelen cevapları anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na gönderdikleri Sapanca Gölü ile ilgili endişeleri içeren çözüm talepli dilekçeye gelen cevapların üzücü olduğunu ifade eden Döker, SASTOP olarak sorulara ve taleplere çözüm odaklı bir yanıt alamadıklarını kaydetti. Sapanca Gölü’nden yıllardır bedelsiz su kullanmaya devam eden TÜPRAŞ’ın, ilgili resmi kurumların aksi kararları olmasına rağmen gölden su çekmeyi sürdürdüğünü kaydeden Döker, vatandaşın kullandığı suyun bedelini öderken TÜPRAŞ’a neden göz yumulduğunu anlamadıklarını ifade etti.

Sapanca Gölü’ndeki kirliliği azaltacak tedbirlerle ilgili bir komisyon kurulmasını ve bu komisyonda SASTOP’un da bulunmasını istediklerini belirten Döker, konu hakkında SASTOP, Sakarya ve Kocaeli’nden STK’lar ile birlikte görüş ve talep bildirmek amacıyla TBMM’ye gidilmesini kararlaştırdıklarını ifade etti. SAÜ’nün de gölün kurtarılması ile ilgili bir rapor hazırlamasının faydalı olacağını belirten Döker, toplantıda alınan kararları ise şöyle sıraladı: “Kocaeli ve Sakarya, içme suyu olarak gölün kapasitesini tamamen kullanmıştır, sanayi kullanımına yer kalmamıştır. Sanayi amaçlı su kullanımının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu konuda SASTOP’un ve STK’ların birlikte hareket etmesi kararlaştırılmıştır. Vali ve belediye başkanlığı seviyesinde düzenlenecek toplantılarla da farkındalığın artırılması amaçlanmaktadır.”

Toplantıda bir sunum yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Üniversitesi’nin genç bir üniversite olduğunu ve yakın gelecek hedeflerinin Türkiye’de ilk 10’a, dünyada ilk 500 üniversite arasına girmek olduğunu söyledi. Farklı görüşteki öğrencilerin şiddet unsuru olmadan kendilerini ifade etmelerinin önünü açacak uygulamalarda bulunduklarını anlatan Elmas, öğrencileri yönetmek, idare etmek yerine onları anlamaya çalıştıklarını ifade etti.

08/11/2013 – ST

 
691 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.