SAÜ’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı

SAÜ’de İstiklal Marşı’nın Kabulü Kutlandı
13.03.2014
575
A+
A-

İstiklal Marşı’nın kabulünün 93’üncü yıldönümü, Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik kapsamında yapılan panele SAÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Coşkun, SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öçalan ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Panelde söz alan Prof. Dr. Recai Coşkun, Mehmet Akif Ersoy’un şiirini maddi bir amaçla değil, vatana olan sevgisiyle yazdığını ifade ederek, “Biz büyük milletiz. Bu boş bir övünme değil. Bunun arka planını hepimiz az çok biliyoruz. Büyük milletlerin idealleri, iddiaları, kaygıları ve davaları da büyük olur. Eğer bir insanın kendisi dışında insanlık için hayalleri varsa, o insan ülkücüdür. Halen Akif üzerinden tartışma yapılmasını bir ayıp olarak nitelendiriyorum. İstiklal Marşı yazarı, günümüzde halen tartışılıyorsa burada bir sorun vardır” dedi.

Dünyadaki diğer Türkî cumhuriyetlerin ve Türk topluluklarının ulusal marşlarından da örnekler veren Prof. Dr. Coşkun, “Türkistan Turan ile, Turan da Türkistan ile irtibatlıdır. İslam coğrafyasını Türk coğrafyasından ayırt edemezsiniz. Akif, ırk kelimesini biyolojik anlamda değil, toplumsal anlamda kullanmıştır. Biz de burada Akif ile aynı şekilde düşünüyoruz” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Muharrem Öçalan da, Mehmet Akif Ersoy’u anlamak için öncelikle kişiliği, özellikleri ve nitelikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerektiğini belirterek, “Mehmet Akif’e ‘milliyetçi değil’ yakıştırması yapılıyor. Bu kişilere ‘senin aklından zorun mu var?’ denilmeli. Mehmet Akif, Çanakkale’den itibaren Osmanlı’nın elinde kalmış coğrafyada emeği, çabası, duası olan bir şahsiyettir. Mehmet Akif’in Türk milletine bağlılığı vatan sevgisinin en büyük kanıtıdır” şeklinde konuştu.

Mehmet Akif’in yazdıkları ile realist olarak tanımlanması gerektiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Öçalan, şöyle devam etti:

“Kendisini sessiz olarak niteleyen Akif, haykırışlarını eserlerinde gerçekleştirmiştir. Mehmet Akif Çanakkale şiirini ağlayarak yazan insandır. Akif’in şahsiyetini iyi tahlil ederseniz, tarih içerisindeki oturtulacağı yer de kendiliğinden ortaya çıkmış olur. Mehmet Akif milli hassasiyeti yüksek, arkadaş canlısı ve mütevazı bir insandır. Akif veterinerdir ama edebiyata da ilgisini hiç eksik etmemiştir.”

13/03/2014 – ST
575 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.