SAÜ’de Gençlik, Değerler ve Üniversite Konferansı

SAÜ’de Gençlik, Değerler ve Üniversite Konferansı
02.05.2014
668
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Gençlik, Değerler ve Üniversite” adlı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Güçlü katıldı.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, konuşmasında akademi ve üniversite kavramlarının tarihsel olarak gelişim sürecinden söz etti. Üniversitenin birçok terminolojisini ilk ve orta çağlarda aldığını ifade eden Prof. Dr. Günay, adı ders kökünden gelen medrese kurumları dolayısıyla etimolojik olarak tarihte ilk üniversitenin de Müslümanlar tarafından kurulduğunu düşündüğünü söyledi.

“Üniversite öğrenciye paralel gelişiyor”

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas da, değişime ve gelişime açık bir öğrenci profili oluşturduklarını belirterek, öğrencilerin değişen teknolojiyle sürekli etkileşim halinde olduğunu ve üniversite yapısını bu değişime paralel olarak geliştirdiklerini söyledi. Yetkinlik kazanmanın değişime ve gelişime açık olmakla sağlanacağını ifade eden Prof. Dr. Elmas, “Henüz tanımlanmamış bir iş kolunda bilgi sahibi olmak veya henüz icat edilmemiş teknolojik bir cihazın ortaya çıkmasından sonra onu kullanabilmek, kişinin o alanda yetkinlik kazanmasıyla ilgilidir. Biz, üniversite olarak öğrencilerimize yetkinlik kazandırmanın arayışı içindeyiz ve buna göre üniversitemizi şekillendiriyoruz” diye konuştu.

Ders saatlerini azaltarak öğrencilere sosyal ve kültürel aktivite yapma zamanı kazandırmaya çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Elmas, “Artık bilgi çağında üniversitelerin yönetim sistemleri de değişiyor, kalite, akreditasyon ve kurumsal değerlendirme çok öne çıkıyor” şeklinde konuştu.

“Gençlik bir modern zaman kavramıdır”

SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Güçlü ise, gençlik kavramının 19’uncu yüzyılda ortaya çıktığını ifade ederek, “Daha önce böyle bir kavram bulunmuyordu, çünkü ortalama insan ömrü çok kısaydı” dedi. Gençlik kavramının idealizme ve radikalizme yakın bir yaş grubunu ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Güçlü, şunları söyledi:

“Hayat, iyi ile kötünün bir arada olduğu ve buradaki değişimlerin uzun süreci gerektirdiği bir gerçekliktir. Fakat gençliğin bu kadar beklemeye tahammüllü yoktur. Gençlik de bu nedenle anlık refleksler geliştirmiştir. Türk gençliği, batı dünyasına göre geleneksel değerlerine daha fazla sahip çıkmaktadır.  Buna karşın toplumun kanaat önderleri arasında Türkiye’de gençliğin çok büyük bir tehlikede olduğunu ifade eden görüşler de vardır.”

02/05/2014 – ST
668 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.