SAÜ’de ‘Dünya KOAH Günü’ Etkinliği

SAÜ’de ‘Dünya KOAH Günü’ Etkinliği
17.11.2016
863
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sakarya Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğiyle “Dünya KOAH Günü” kapsamında bir etkinlik gerçekleşti.

Her yıl Kasım ayında tüm dünyada ve ülkemizde kronik solunum yolu hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumda ortak bilinç oluşturmak amacıyla farkındalık çalışmaları yapılıyor. SAÜ Merkez Kafeterya’da da bu kapsamda sigaranın zararları, bağımlılık ve KOAH hakkında, broşürler aracılığıyla öğrenci ve personele bilgiler verildi. Gençlerde sigara kullanımının önlenmesinin önemine dikkat çekilen etkinlikte, fiziksel aktivitenin günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesinin KOAH hastalığının tedavisinde etkin rol oynadığına vurgu yapıldı.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Sakarya Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ayşin Kurban’ın da katıldığı etkinlikte, katılımcılara solunum fonksiyon testi, tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yapıldı. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte 105 kişiye tansiyon, 63 kişiye kan şekeri ve 40 kişiye de solunum fonksiyon testi uygulandı. Ölçümler sonucunda risk teşkil edenler ise sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

KOAH nedir?

Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan Kronik Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı (KOAH) zayıf hava akışının görüldüğü bir akciğer hastalığıdır. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimi olan KOAH, genellikle sigara kullananlarda daha sık görülmekle birlikte tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır.

17-11-2016 / ST


863 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.