SAÜ Öğretim Üyeleri Hindistan’da

SAÜ Öğretim Üyeleri Hindistan’da
15.02.2012
1.225
A+
A-

SAÜ Öğretim üyeleri Prof. Dr. Musa Taşdelen ve Doç. Dr. Ahmet Faruk Kılıç Hindistan Jamia Millia İslamia Merkez Üniversitesi’nde  “Türk Araştırmaları” isimli programa konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Taşdelen ve SAÜ İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Faruk Kılıç, 5-9 Şubat 2012 tarihleri arasında Hindistan’da bulunan Jamia Millia İslamia Merkez Üniversitesi’nin davetlisi olarak “Türk Araştırmaları” isimli programa konuşmacı olarak katıldı.

Kültürel Bağlarımız Çok Güçlü

Prof. Dr. Musa Taşdelen,  yaptığı konuşmada, “Burada biz heyet olarak Babür Türk-Moğol devletinin kültürel mirasının muhteşem zenginliğine şahit olduk. Bizim Hindistan’la çok güçlü kültürel bağlarımız var. Özellikle Üniversite bünyesinde Türkoloji bölümünün açılması çok anlamlı olacak. Çanakkale Direnişi sadece kendi ülkemiz ve İslam Alemi için yapılmadı, aynı zamanda sömürgeciliğin mağduru başta Hint Halkı olmak üzere tüm halkların özgürlüğü için de gerçekleştirildi. Çanakkale ruhu Mahatma Gandi’nin ortaya çıkışında en önemli etkenlerden biridir. Türkiye, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş arasındaki ilişkilere olumlu ve barışçıl katkılar da bulunabilir. Ülkemiz ile Hindistan arasındaki ilişkiler yeterli seviyede gelişmiş değil, özellikle kurumsal ilişkilerin geliştirilmesine ihtiyacımız var, Üniversiteler arası ilişkilerin geliştirilmesi bu konuda önemli bir adım olacaktır.” diye konuştu.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Faruk Kılıç ise, yaptığı konuşmada, Hindistan’daki bu büyük Müslüman kitlenin kalkınmasına ilişkin Türkiye’deki üniversitelerin de yapabileceği çok şeyler olduğunu ifade ederek, “Öğrenci alımı, karşılıklı anlaşmalar, ortak projeler bunlardan bazılarıdır. Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı da bu konuya daha fazla ilgi göstermelidir. Çünkü Hindistan’daki Müslümanların seviyesinin yükselmesi; hem Hint toplumuna hem de dünya barışına büyük katkılar sağlayabilir” dedi.

Buradaki toplantının ardından her iki Öğretim Üyesi, Jawaharlal Nehru üniversitesi’nde de Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi konususun tartışıldığı bir toplantıya katıldılar.

15/02/2012 – YC

 
1.225 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.