SAÜ En Çok Girişimci Çıkaran Üniversiteler Arasında

SAÜ En Çok Girişimci Çıkaran Üniversiteler Arasında
03.05.2018
1.722
A+
A-

Günümüzde üniversite mezunlarının devlette veya özel sektörde iş bularak emekliliklerine kadar çalışmaları çok geçerli kabul edilmiyor. Aslında üniversitelerin böyle bir misyonu da bulunmuyor. Üniversitelerin ne kadar girişimci birey yetiştirdikleri, yeni nesil üniversiteler için en önemli başarı ölçütlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türkiye’deki üniversitelerin girişimci çıkarma konusundaki performanslarına baktığımızda Sakarya Üniversitesi’nin tüm üniversiteler içerisinde en fazla girişimci çıkaran ilk 20 üniversite arasında olduğunu görüyoruz. Yeni Girişim (startup) ekosistemine yönelik veriler tutan platform Startups.Watch’tan alınan bilgilere göre şu anda yaklaşık 2 bin 100 girişimci bir üniversiteden mezun olarak bir startup kurdu.

Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın bu sonucun sürpriz olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Araştırmaya dâhil edilen üniversitelerden en çok girişimci çıkaranları devlet üniversiteleri. Bu verilere göre 93 devlet üniversitesinden toplam çıkan girişimci sayısı bin 356’yı buluyor. Dolayısıyla devlet üniversiteleri ortalama 15 girişimci çıkarıyor. Sakarya Üniversitesi bir devlet üniversitesi olarak 29 yeni girişim (startup) ile sıralamada 18. sırada yer alıyor. Rakamlar Sakarya Üniversitesi’nin diğer başarı parametreleri ile de uyum gösteriyor. Zira her yıl TÜBİTAK tarafından açıklanan girişimci ve yenilikçi üniversite endeksinde Sakarya Üniversitesi 186 üniversite arasında 25’inci sırada yer alıyor.”

Benzer şekilde SAÜ girişimcilik ekosisteminin çatı kuruluşu olan Sakarya Teknokent de 76 teknopark arasından en başarılı 11’inci Bilim ve Teknoloji Parkı unvanına sahip. Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Girişim Atölyesi’nde her yıl yüzlerce girişimci adayının iş fikirlerini değerlendirdikleri ve bu zamana kadar 15 iş fikrinin şirketleştiğini söyledi. Engin “En fazla girişimci çıkarak üniversite olan İTÜ’deki Arı Teknokent bünyesinde İTÜ-Çekirdek adında bir ön kuluçka programı yıllardır başarıyla uygulanmaktadır. Biz 2017 yılında İTÜ-Çekirdek ile partnerlik sözleşmesi imzaladık ve artık birlikte çalışıyoruz, bunun meyvelerini yakın zamanda daha fazla alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Girişim Atölyesi ile girişimciler çok şanslı

Girişim Atölyesi; Sakarya Üniversitesi bünyesinde bulunan akademisyenlerin ve inovatif tabanlı iş fikri sahibi öğrencilerin yanı sıra yurt içi ve yurt dışı üniversitelerinde lisans, yüksek lisans, doktora programlarında ki teknoloji tabanlı inovatif proje fikri olan girişimcilerine destek sağlamak amacıyla hizmet veren ön kuluçka programıdır. Amacı; yeni ürün ve teknolojilerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik başta Sakarya Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve Sakaryalı girişimciler olmak üzere Doğu Marmara bölgesindeki,  yeni katma değeri yüksek iş fikirlerinin desteklenmesini sağlamaktır. Bu destek mekanizması da ön kuluçka programı olan Girişim Atölyesi ile sağlanmaktadır.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin şunları dile getirdi: “Girişim Atölyesi ön kuluçka programı dinamik bir yapı olarak; İlham Süreci, Fikir Süreci, Girişim Süreci olmak üzere üç ana süreçten oluşmaktadır. İlham Süreci ekibini tam olarak oluşturamamış, iş fikrinde geliştirmeye çalışan girişimcilerin sürecidir. Girişimciler bu süreçte ekibine yeni arkadaşlar kazandırarak iş fikrindeki eksiklikleri gidermeye çalışırlar. Fikir Süreci ekibi olan ve iş fikri olgun seviyedeki girişimcilerin sürecidir. Bu özelliklere sahip girişimcilere ortak çalışma alanı vermek sureti ile çalışma alanı tahsis edilmektedir. Girişimciler ofis alt yapı imkânlarından faydalanabilmektedir. Girişim Süreci ise fikrini olgunlaştırmış, bütün çalışmalarını yapmış, prototip ve iş fikrinin hayata geçmesi an meselesi olan girişimcilerin bulunduğu süreçtir. Girişim Atölyesi Koordinatörlüğü bünyesinde 7/24 açık ofis desteği sağlanıyor. Bunun yanı sıra ekibe özel mentor atamasında bulunulmakta. Girişim Atölyesi; girişimcileri, mentorlar ve profesyoneller ile buluşturulup tecrübe paylaşımını sağlayan, girişimlere fon desteği bulmak adına yatırımcılar ile buluşturan bir girişimcilik merkezidir. Fon desteği sağlanan girişimler ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi’nde şirketleştirilmekte ve iş fikrinin ticarileşmesi sağlanmaktadır. Girişim Atölyesi bir girişimcinin fikir aşamasından şirket aşamasına kadar geçen süreçte tüm ihtiyaçlarına göre eğitim, destek ve hızlandırma hizmetleri sunmaktadır. Dolayısıyla iş fikri olan ve bunu hayata geçirmek isteyen 7’den 70’e herkese kapımız açık”

03/05/2018 – HAY


1.722 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.