Sanatçı Haklarını Bilmeli

Sanatçı Haklarını Bilmeli
28.03.2017
1.368
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından “Sanatçı Gelişim Semineri” düzenlendi.

Fakültenin Gizem Frit Amfisinde gerçekleşen etkinliğe sanat yöneticisi Saliha Yavuz ve sanatçı Sevim Sancaktar konuşmacı olarak katıldı.

Sanatçı tarzına yakın galerilerle çalışmalı

Seminerde “Sanatçılar İçin Profesyonel Pratikler” başlıklı bir konuşma yapan Saliha Yavuz, sanatçılarda hukuki anlamda bazı bilgi eksiklikleri olduğuna değindi. Yavuz, “Biz bir şeyleri uygulamayı biliyoruz. Ama haklarımızı ya da galerilerin bize karşı sorumluluklarının neler olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Sanatçıların hakları, belgeleri, sanat alanındaki rolleri, aktörleri gibi unsurlarda yöntemlerin neler olduğu konusunda bazı eksiklerimiz var. Bunları gidermemiz gerekiyor” dedi.

Sanatçının görevinin sanatını icra ettikten sonra bitmediğini söyleyen Yavuz, bazı sanatçıların sanatı sadece sanat için yaptığını, bazılarının ise geçimini sanatından sağladığını anlattı. Yavuz, “Sanatından geçinmek isteyen sanatçılar, bu konu hakkında bilgi sahibi olmalılar. Bunun yanında her sanatçı her galeride eserlerini sergileyemez. Çünkü her galerinin ve her sanatçının bir tarzı var. O yüzden sanatçı, kendi tarzına yakın olan galerilerle çalışmalıdır”  ifadelerini kullandı.

İnisiyatiflerden yararlanın

Seminerde “Sanat Alanında Kolektif Çabalar ve Birlikte Hareket Etmek” başlığı altında bir konuşma yapan Sevim Sancaktar ise öğrencilere kendini bilen veya bir arayış içinde olan sanatçılarla çalışmaları tavsiyesini verdi. Sancaktar, “Çünkü bu sanat anlamında gelişmenizi ve değişik bakış açılarını görmenizi sağlayacaktır. Kendi tarzınızı oluşturmanızda ve bulmanızda önemli bir adımdır” dedi.

Gönüllülüğü esas alan bazı inisiyatiflerin bulunduğunu kaydeden Sancaktar, özellikle staj dönemlerinde veya yaz aylarında bu inisiyatiflerin öğrencilere önemli katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.

Program konuşmaların ardından soru cevap bölümüyle devam etti.

28-03-2017 / Cansu Evcim
1.368 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.