Sakarya’da Sabah

Sakarya’da Sabah
19.04.2018
787
A+
A-

Sabah Gazetesi yazarlarının katılımıyla gerçekleştirilen Sabah Sakarya Buluşması Best Western Premier Otel’de gerçekleştirildi. Programda Sakarya Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektör Yardımcısı Kadir Ardıç, SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz,  Sabah Gazetesi Yazarları, il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayi ekonomisine ustaca geçiş

Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz, “Uzun yıllar sonra Uzunçarşı’nın yenilendiğini ve çok güzel olduğunu gördüm. Buralarda olma amacımız Anadolu’daki gelişmeleri kaçırmamaktır. Dünyada sadece ülkelerin rekabeti değil, kentlerinde rekabeti var. Bir gerçek var ki tarihe dayanan kentlerin birçoğu bu coğrafyalarda.  Tarihte kalabilen kentlerin altında enteresan üst dinamikler var. Bunlardan birincisi kültürel miras ki birkaç tanesi Sakarya’da var. İkincisi doğal kaynaklar. Sakarya tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine ustaca geçmeyi başarmış nadir kentlerden biri. Elindeki tarım ekonomisi ile sadece Marmara bölgesinin değil, Türkiye’nin de potansiyelini taşıyor. Burada aldığımız pozitif enerjiyi götürecek ve toplumun diğer kesimlerine aktaracağız. Ev sahipliği için Başkan Zeki Toçoğlu’na teşekkür ederim” dedi.

Sakarya’ya değer katacak toplantı

Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, “Sakarya; tarımdan sanayiye oldukça mesafe kat etmiş bir şehir. Bu anlamda global bir bakışın yerele yansıtılması bakımından buluşmayı çok önemsiyorum” derken; Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Kardeşlik coğrafyası Sakarya’mıza değer katacak bir toplantıyı hep birlikte gerçekleştireceğiz. Toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

18 yıllık bir tercih

Başkan Zeki Toçoğlu, “Sakarya’da bir başarı hikayesi var. Bu şehir esnafıyla, sanayicisiyle, üniversitesiyle, belediyeleriyle ortak akılla yönetilen bir şehir. Bu başarıların en önemli faktörü birlikteliğimizdir. Bu şehir 18 yıl önce yıkıldı ve bu süre içerisinde yeniden doğdu, diğer şehirlerle rekabet edebilecek hale geldi. Biz bugün şehircilik konusunda büyük bir mesafe kat ettik. Sakarya yatay mimariyi seçmiş bir şehirdir. 18 yıllık bir tercihtir. Bir şehrin kendi tarzında nasıl dönüştüğünü Sakarya’da görebiliriz” dedi.

Şehrin geleceğini düşünerek hareket ettik

Başkan Toçoğlu, “Çevre en büyük hassasiyetlerimiz arasında yer alıyor. Arıtma tesislerini tamamlamış tek şehiriz. Hiçbir ilçemizde doğaya atık karışmıyor. Belediye olarak hemşehrilerimize 1. sınıf ve bol içmesuyu ulaştırıyoruz. Altyapı çalışmalarımız tamamlanıyor. Sapanca Gölü’ne alternatif baraj inşa ediyoruz. Bu cesaret isteyen bir durum. Biz şehrimizin geleceğini düşünerek hareket ediyoruz. İnşallah bu ivme ve çalışmayla sonuçlarını daha çok almaya başlayacağız. Ulaşım Master Planımızı hazırladık. Potansiyel oluştuğu an itibariyle de raylı sistemde gereken adımları atarız” dedi.

Hep birlikte daha ileriye

Başkan Zeki Toçoğlu, “Sakarya ulaşım ağlarının tam ortasında olan bir şehir. Yeni yolların yeni sorumluluklar getireceğinin farkındayız. Şehrimizin doğasının muhafaza etmek durumundayız. Doğayı tahrip etmeden yakaladığımız bu ortamın sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Şehrimiz doğa turizmine ve su sporlarına yatkın. Sakarya’ya yapılacak yatırımların belli bölgelerde yapılması konusunda ısrarlıyız. Hep beraber bu şehri daha ileriye taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sabah ailesiyle de böyle bir programda bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduk” diye konuştu.

Ortak Vizyon Doğrultusunda Hareket Etmeliyiz

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ardıç, “Şehirler ve kentler için ortak vizyonda hareket edildiğinde alt endekslerin daha yukarıya çıkacağını belirtmek isterim. SAÜ Sakarya’ya katkı sağlamaya devam edecek. Üniversitemiz bilişim sistemleri konusunda çok ileride. Yaşam boyu öğrenme fırsatı sunuyoruz. Şehirden gelen talepleri karşılayıp bu anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Prof. Dr. Ardıç, “Sakarya Üniversitesi 7 bin öğrenciyle yola çıkmış,  bugün ise 93 bin öğrencisi var.  Dolasıyla büyük bir kurum olarak buradayız. Bir Sakaryalı olarak daha üst seviyelere çıkmak üzere elimizden geleni yapmak için çalışma içerisindeyiz. Bugün 186 üniversite içerisinde öğrenci sayısı potansiyeli açısından Türkiye’de ilk beş içerisindeyiz. Sakarya üniversitesi olarak, Sakarya’ya katkılarımız devam edecek ve bu ivmeyi arttırarak sürdürecek ”

3+1 ve 7+1 eğitim modeli ile iş dünyası beklentilerini karşılayacak nitelikli eleman yetiştirme fırsatının yakalandığını belirten SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarıbıyık, “7+1 ve 3+1 modeliyle üniversite sanayi işbirliğini sağladık ve Türkiye’ye örnek model oldu. Üniversite sanayi işbirliğinin ana modelini Sakarya’da görebiliriz. Milli gelire katkısı olan Ar-Ge ve üretim ayakları üniversitelerden geçiyor. Bizim modelimizde sanayi ve akademisyenler bir araya gelip Ar-Ge, sanayide tecrübe kazanmış nitelikli öğrenciler ise üretim boyutunda ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sarıbıyık, “Üniversite olarak girişimcilik endeksinde de katsayımız yüksek. Yenilenebilir enerjiyle ilgili üniversitemizde çok ciddi bir ekip oluşturuldu. Bu konuda paydaşlarımız ile önemli çalışmalar içindeyiz” dedi.

19/04/2018 -MFyA

 

 
787 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.