”Sakarya’da her an büyük deprem olabilir”

Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Levent Gülen, her an büyük bir depremin yaşanabileceğini söyleyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

”Sakarya’da her an büyük deprem olabilir”
06.03.2017
18.380
A+
A-

1-7 Mart Deprem Haftası münasebetiyle SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, önemli açıklamalarda bulundu.

“Ortalama üç yılda bir büyük deprem meydana geliyor”

Sakarya’nın birinci derece deprem bölgesinde olduğunu belirten Prof. Dr. Gülen, “1-7 Mart tarihleri Türkiye’de Deprem Haftası olarak bilinmekte. Bu konuda deprem bilincinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmakta. Sakarya, özellikle birinci derecede deprem bölgesinde bulunduğu için bu çalışmalar Sakarya açısından büyük önem taşımaktadır. Bu haritada 1900-2015 yılları arasında ülkemizde 6 şiddetinin üzerinde meydana gelen depremleri göstermektedir. Görüldüğü üzere Türkiye’de son 115 yıl içinde büyüklüğü 7’den fazla olan depremlere bakacak olursak ortalama 3 senede bir şiddeti 7’nin üzerinde olan depremler meydana geliyor. Özellikle Sakarya bölgesine bakacak olursak 7’nin üzerindeki depremlerin en yoğun olduğu bölge Sakarya bölgesi olarak öne çıkmaktadır. Sakarya’nın neredeyse tamamı birinci derecede deprem kuşağı içinde yer almaktadır. Sakarya ve çevresinde meydana gelen depremler Sakarya’da hasara neden olmaktadır. Hiçbirinde Sakarya merkez üssü olmamasına rağmen en çok hasarın görüldüğü yerlerden biri Sakarya olmuştur. Bunun nedeni ise, Sakarya’nın zemin yapısının gevşek ve alüvyal nitelik taşımasından dolayıdır” dedi.

Zemin yapısı

Depremde alınması gereken en önemli tedbirin binanın zemin yapısının olduğunu söyleyen Gülen, “Bir binanın deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılıp yapılmadığından daha önemli olan zeminin yapısıdır. Eğer zemin sağlam değilse, sıvılaşma meydana geliyorsa, alüvyal bir zemin ise olası bir depremde zemini sıvılaşmasından dolayı binalar yerin bir kaç metre içine doğru gömülebilir. Binaların bizzat yıkılmasının yanında, bina içindeki eşyaların sabitlenmemesinden dolayı meydana gelen depremlerde birçok can kaybı yaşanmaktadır. Dolayısıyla binalarımızdaki kütüphane, gardırop gibi eşyaların sağlamlaştırılması, sabit olarak duvara bağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bilgilendirici yayınlar

AFAD’ın deprem ile ilgili yayınlandığı yayınların deprem bilincinin aşıladığını vurgulayan Prof. Dr. Levent Gülen, “Deprem için çok güzel bilgilendirici yayınlar var. Mesela AFAD tarafından hazırlanan broşürler var. Çocuklar için ilk 72 saat, yetişkinler için ilk 72 saat, afetlerle yaşamak gibi broşürlerde gerekli bilgilendirici bilgiler yer almakta. Ayrıca AFAD tarafından yayınlanan  depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması, depreme karşı yapısal risklerin azaltılması ve yapısal güçlendirme, ilk 7 saat ve olağan dışı durumlarda yaşamı sürdürme gibi bilgilendirici kitaplarda yer almaktadır” dedi.

“Saatli bomba gibi”

Şehirde her an deprem olabileceğini söyleyen Gülen, “Sakarya’da her zaman için bir depreme hazırlıklı olmalıyız. Bilimsel olarak, deprem şu günde olacak diye bir tahminde bulunamayız. Ama istatistiki bakacak olursak Sakarya’da her 25-30 yılda bir büyük, yıkıcı bir deprem meydana gelmektedir. En son deprem de 1999 yılında olmuştu. 18 sene geçmiş durumda. Adeta bir saatli bomba  gibi. Her geçen gün bir sonraki yıkıcı depreme yaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Adapazarı’nın zemini zayıf”

Adapazarı’nı zemininin çok zayıf bir yapıda olduğunu belirten Prof. Dr. Levent Gülen, “1999 Depremi’nden sonra birçok araştırmalar yapıldı. Örneğin üniversitemizin bulunduğu tepe, zemin açısından gayet iyi. Valiliğimizin bulunduğu Camili Korucuk taraflarında zemin gayet iyi. Ama  Adapazarı şehir merkezi gibi düz olan ova kısmında maalesef alüvyal bir zemin ve gevşek bir zemin malzemesi var. bunun yanından yeraltı su seviyesi de çok sığ. Dolayısıyla buralarda zemin iyileştirilmesi yapılmadan binaların yapılması oldukça sakıncalı. Bu düz ovalarda zemin iyileştirilmesi mutlaka yapılmalı” dedi.

4 Mart 2017 – SakaryaRehberim.com

http://www.sakaryarehberim.com/roportaj/sakaryada-her-an-buyuk-deprem-olabilir/306
18.380 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.