Sakarya Üniversitesi Başarısını Sürdürüyor

Sakarya Üniversitesi Başarısını Sürdürüyor
23.08.2016
770
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde 25’nci sıraya yerleşti.

Her yıl TÜBİTAK tarafından yayımlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nin 2016 sonuçları belli oldu. Ülkemizin en girişimci ve yenilikçi ilk 50 üniversitesinin yer aldığı sıralamaya göre Sakarya Üniversitesi 25’nci oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sakarya Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ile üniversitelerde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin teşvik edilmesinin amaçlandığını ve Sakarya Üniversitesi’nin son 3 yılda bu anlamda çok önemli mesafe kaydettiği söyledi.

Sakarya Üniversitesi’nin 90 bine yaklaşan öğrencisi ve 2 bini aşkın akademisyeni ile yalnızca eğitim-öğretim faaliyetlerine odaklanmadığını, Ar-ge, Üniversite-Sanayi işbirliği, kalite konularında da etkin olduklarını belirten Rektör Elmas, endekste ilk 25’te yer alan 8 vakıf üniversitesi bulunduğunu, Sakarya Üniversitesi’nin bu açıdan kamu üniversiteleri arasındaki sıralamasının 17’nci olduğuna ve 1992 yılından sonra kurulan üniversiteler arasından ilk sırada olduğuna dikkat çekti.

Son yıllarda üniversitemizde kalite odaklı eğitim-öğretim faaliyetleri kadar; bilimsel araştırmalara, üniversite sanayi işbirliklerine, girişimcilik kültürünün geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına büyük önem verdiklerini belirten Rektör Elmas, “Ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz, bu endeks ile 5 farklı parametre üzerinden bilimsel yöntemlerle üniversitelerin girişimcilik performansı ölçülmektedir. Eksik veya geliştirmeye açık yönlerimizin farkında olarak çalışmalarımıza devam edecek ve Sakarya Üniversitesi’ni önümüzdeki birkaç yıl içinde ilk 15’e göreceğiz” dedi.

SAÜ Webometrics’te İki Alanda Yükseldi

Sakarya Üniversitesi ayrıca 2016 yılı Webometrics 2’nci dönem sıralamasında, Türkiye üniversiteleri arasında 23’üncü sırada yer aldı.

İspanya’nın en büyük kamusal araştırma kurumu CSIC’ye bağlı bir araştırma grubu olan Cybermetrics Laboratuvarları tarafından yapılan Webometrics Sıralamaları, 6 ayda bir yapılıyor ve sürekli geliştiriliyor.

Sakarya Üniversitesi, birçok göstergenin kullanıldığı sıralamada “Varlık” ve “Akademik Mükemmellik” göstergelerinde yükselişini sürdürdü. Varlık göstergesine göre 1 sıra yükselerek Türkiye üniversiteleri arasında 2’nci sırada yer alan Sakarya Üniversitesi, Akademik Mükemmellik göstergesine göre ise 5 sıra yükselerek Türkiye üniversiteleri arasında 33’üncü sıraya yerleşti.

Alexa’da 4’üncü sıraya çıktı

Sakarya Üniversitesi, 2016 Ağustos Alexa Web Sıralaması’nda ise Türkiye üniversiteleri arasında geçen yıla göre 1 sıra yükselerek 4’üncü sırada yer aldı.

Tüm web sayfalarını popülerlik açısından izleyen ve sıralayan Alexa sonuçlarına göre Sakarya Üniversitesi, Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının kullanım tercihlerinden oluşan sıralamada da 504’üncü sırada yer aldı. Alexa sıralamasının ilk üç sırasında ise Google, Youtube ve Facebook yer alıyor.

Sakarya Üniversitesi Akreditasyonda Lider

40’dan fazla programı değerlendirici kuruluşlar tarafından akredite edilen Sakarya Üniversitesi, Türkiye’de en çok programı akredite edilen üniversite oldu.

Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesi’nin programları akreditasyon süreçlerinden başarıyla geçerken, son olarak Teknoloji Fakültesi’nin de akreditasyonunun tamamlanmasıyla Sakarya Üniversitesi’nin 40’dan fazla programı akredite edilmiş oldu.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kalite ve akreditasyon temelli yeni vizyonu doğrultusunda bu süreçlere ağırlık veren Sakarya Üniversitesi, stratejik yönetim ve kurumsal yaklaşıma verdiği önem ile hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. Üniversitedeki tüm bölümlerin akredite olması doğrultusunda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, akreditasyonunu tamamlamış tüm fakülte ve bölümleri tebrik ettiğini, akreditasyon süreçleri devam eden Eğitim Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin de en kısa zamanda bu süreçleri tamamlayacağını söyledi.

Sakarya Üniversitesi 40 Sıra Birden Yükseldi

2009 yılından bu yana Türkiye’deki üniversitelerin akademik sıralamasını yapan ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı, 2016-2017 dönemi sıralamalarını açıkladı. Sakarya Üniversitesi, açıklanan listede 30. sırada yer aldı. Böylece 4 yıl önce 70. sırada bulunan Sakarya Üniversitesi, 40 sıra birden yükselerek büyük bir başarı göstermiş oldu.

Sakarya Üniversitesi’nin dünyanın önde gelen üniversitelerinden birisi olma hedefi doğrultusunda sağlam adımlarla ilerlediğinin altını çizen Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Sakarya Üniversitesi’ni dünyanın önde gelen üniversiteleri arasına sokmak için yaptığımız çalışmaların sonucunu yavaş yavaş almaya başladık. Üniversitemiz her alanda bir yükseliş grafiği çizmekte, bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Son olarak URAP sıralamasında 4 yıl içinde 40 sıra birden yükselerek ilk 30 üniversite arasında yerini alan üniversitemiz büyük bir başarı göstermiştir. Bu başarıda katkısı olan tüm personelimize ve iç ve dış paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan URAP Laboratuvarı, sıralamada “Makale Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Makale Sayısı”, “Atıf Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Atıf Sayısı”, “Toplam Bilimsel Doküman Sayısı”, “Öğretim Üyesi Başına Düşen Toplam Bilimsel Doküman Sayısı”, “2015 Yılı Doktora Mezun Sayısı”, “Doktora Öğrenci Oranı” ve “Öğretim Üyesi Başına Düşen Öğrenci Sayısı” olarak 9 göstergeyi kullandı.

EUA’nın Görüşleri Değerlendirildi

Sakarya Üniversitesi’nin Avrupa Üniversiteler Birliği’ne (EUA) başvurusu ile gerçekleştirilen Kurumsal Değerlendirme Programı’na (KDP) yönelik bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

SAÜ Personel Lokali’nde yapılan toplantıya Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bölüm başkanları ile öğrenciler katıldı. Rektör Elmas, toplantıda EUA’nın iki aşamadan oluşan saha ziyareti sürecinde Sakarya Üniversitesi hakkındaki tespitlerini paylaşarak, olumlu değerlendirmelerini ve önerilerini sunduğunu kaydetti.

Dünyanın en iyi üniversitesi olma hedeflerinin bulunduğunu belirten Elmas, bu konudaki tüm göstergelerin de üzerinde durduklarını söyledi. Rektör Elmas, EUA ekibinin görüşmelerde üniversitede yapılan çalışmaları yerinde görmesinin hedefleri açısından çok önemli olduğuna değinerek, şunları söyledi: “EUA ekibi KDP sürecinde üniversitemiz hakkındaki pozitif izlenimlerini ve değerlendirmelerini bizlere sundu. Ekip süreç sonunda öğrencilerimizin memnuniyet düzeyinin yüksek olduğunu, personelimizin misyona bağlı, çalışkan ve pozitif çalışanlar olduğunu, hem eğitim hem de araştırma kalitesini artırma isteğimizin bulunduğunu, dolayısıyla üniversitenin birimlerinin iyi yönetildiğini dile getirdiler. Bu süreçte biz de yaptığımız çalışmalarımızın sonuçlarını görmüş olduk. 3+1 ve 7+1 uygulamalı eğitim modelimiz iş bulmada ve mezunların iş hayatına kolay adapte olması noktasında çok önemli. SABİS, üniversite ile ilgili bize son derece gelişmiş veriler veriyor. Çalışan memnuniyeti anketimiz var. Öğrenci anketleri, iki yılda bir yapılan akran değerlendirmesi, liderlik anketi, idari anketler gibi uygulamalar yapıyoruz. Çok sayıda dış değerlendirmeye ve akreditasyona sahibiz. Ekip tüm bu çalışmalara yönelik olumlu görüşlerini bizlere bildirdi.”

KDP’nin gelişim dinamiklerine katkıda bulunmayı ve üniversitenin değişim kapasitesini değerlendirmeyi amaçladığını ifade eden Elmas, programın öz değerlendirme aşamasını vurguladığını, gelişim odaklı olduğunu, akran değerlendirmesi yaklaşımını benimsediğini ve bir bütün olarak kuruma odaklandığını anlattı. KDP süreçlerinin gönüllü bir süreç olduğunu dile getiren Elmas, bu konuda standart bir çözüm ya da zorunlu önerilerin söz konusu olmadığını, sadece kurumun gelişimini desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Güncelleme: 02/09/2016
770 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.