Sakarya Teknokent’ten Güney Kore Çıkarması

Sakarya Teknokent’ten Güney Kore Çıkarması
15.12.2015
811
A+
A-

Sakarya Teknokent heyeti, Güney Kore’de bir dizi ziyarette bulunarak üç önemli anlaşma imzaladı.

Güney Kore ziyaretine, SAÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, SAÜ Teknokent Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Türker Vardar, SAÜ Teknokent Genel Sekreteri Aykut Ulgar, ADAPTTO-Teknoloji Transfer Ofisi Hibe Destekleri Birim Koordinatörü Dr. Ayla Eren, Uluslararası Hibe Destekleri Uzmanı Özlem Eryılmaz, Teknokent Uluslararsılaştırma Birim Koordinatörü Jaewon Lim, SAÜ Biyomedikal Cihazlar Araştırma ve Geliştirme Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hyun Soo Lim katılım gösterdi. Etkinlik çerçevesinde Sakarya ilinin, Sakarya Üniversitesi’nin ve Sakarya Teknokent’in tanıtımı yapıldı.

Sakarya’da Atıktan Enerjiye Dönüşüm Teknolojisi

Güney Kore’de Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nü (KIER) ziyaret ederek atıktan enerjiye dönüşüm modellerini inceleyen Türker Vardar ve Prof. Dr. Tahsin Engin, modellerin Sakarya’ya uygulanabilmesi ve bu alanda Sakarya’nın gelişim sağlanması adına yetkililer ile uzun süreli toplantılar gerçekleştirdi. Toplantılarda Sakarya İl’inin atık durumu ve ilin üzerinde yapılabilecek çalışmalar anlatıldı.

Konu ile ilgili Türker Vardar, “Katı atıklar diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir çevre sorunu olma özelliği taşıyor. Dünyamızın daha yaşanabilir hale gelmesi için atıklardan kurtulmalıyız ya da atıkları enerjiye dönüştürmeliyiz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorunu kökten çözüme kavuşturmak adına harekete geçtik” dedi. Vardar,  AB standartlarında Katı Atık Depolama Tesislerine sahip olduklarını belirterek, “Çöp sorununa sıfır tolerans vizyonuyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu süreci yakından takip ediyor ve büyük destek veriyor” diye konuştu.

Görüşmelerin ardından Güney Kore Enerji Araştırmaları Enstitüsü ile Sakarya Üniversitesi arasında kömür, biokütleden enerji üretimi, akışkan yataklı yakma sistemleri ve membran teknolojisiyle endüstriyel gazların arıtılması konularında işbirliği sözleşmesi imzalandı.

Osong Medikal Yenilik Merkezi (OMIF) ile işbirliği

Güney Kore ziyareti sırasında Osong Medical Innovation Foundation ile Sakarya Teknokent arasında medikal cihazların geliştirilmesi konusunda ikili işbirliği sağlanması imzalandı. İşbirliği anlaşmasını Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Teknokent adına Prof. Dr. Engin, OMIF adına ise Prof. Dr. Nam Sang-hee imzaladı.

İmza töreninden önce merkezin üst yönetimine Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Teknokent’i tanıtan bir sunum yapan Prof. Dr. Engin, “Güney Kore’de kendimizi evimizde gibi hissettik. Kore Savaşı’nda en zor zamanlarında yanında olduğumuz bu güzel ülke insanlarının ülkemize karşı duyduğu ahde vefa her tür takdiri hak etmektedir. Bugün Güney Kore dünyanın en büyük 13. ekonomisi, Türkiye ise 18. ekonomisi; Türkiye ayrıca Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi durumunda. 2002 yılında 3500 dolar civarında olan kişi başı milli gelirimiz, ekonomik ve siyasi istikrarın yanı sıra Ar-Ge’ye yapılan yatırımlar sayesinde 2015 sonunda 12000 dolara yaklaştı. Artık biz de yükte hafif, pahada ağır işler yapmaya başladık. Güney Kore bu açıdan bize karşı çok açık ve paylaşımcı adımlar atıyor. Özellikle medikal cihazlar konusunda 2016’dan itibaren çok önemli ortak projelere imza atacağımıza inanıyorum” dedi.

Yonsei Üniversitesi ile işbirliği

Sakarya Teknokent heyeti son olarak Güney Kore’nin en başarılı üniversitelerden birisi olan Yonsei Üniversitesi’ni ziyaret etti. Yonsei Üniversitesi’nde Medikal Cihaz Geliştirme Departmanı ve Ticarileştirme Merkezi başkanı Prof. Dr. Young Ho Kim, Prof. Dr.Yoon Young Ro ve Prof. Dr. Wonky Kim tarafından karşılanan heyete Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Teknokent/ADAPTTO sunumu yapıldı ve potansiyel işbirlikleri görüşüldü.

Yonsei Üniversitesi’nde başarıyla yürütülen LINC projesini Sakarya Üniversitesi’nde de uygulamak istediklerini belirten Prof. Dr. Engin, bu proje SAÜ öğrencilerini iş dünyası ile erken aşamada kaynaşmasına katkı yapacağına, ayrıca firmaların yeni ürünlerinin pazar bulmasına da yardımcı olabileceğine inandığını ifade etti. Projeyi, Yonsei Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi arasında bir pilot proje olabileceğini belirten Prof. Dr. Wonky Kim, yakın gelecekte rektörler arasında bir işbirliği sözleşmesi yapılabileceğini belirtti.

Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Güney Kore ziyaretlerinin birçok açıdan çok verimli geçtiğini, üç işbirliği sözleşmesi ile döndüklerini ve bunu daha da genişletmek istediklerini söyledi. Sakarya Üniversitesi’nin yaklaşık 3000 akademik personeli ve 90 bine yaklaşan öğrencisiyle Türkiye’nin 3. büyük üniversitesi olduğuna vurgu yapan Engin, başta üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas olmak üzere, Sakarya Büyükşehir Belediye başkanımız Zeki Toçoğlu ve yerel yönetim temsilcilerinin, ayrıca SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul’un Sakarya Teknokent’e önemli destekler verdiğini ve bu desteklerin de kendilerini önemli ölçüde motive ettiğini sözlerine ekledi.

15/12/2015 – MA
811 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.