Sakarya Teknokent Büyümeyi Sürdürüyor

Sakarya Teknokent Büyümeyi Sürdürüyor
24.02.2016
865
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde 2010 yılında faaliyete geçen Sakarya Teknokent istikrarlı bir şekilde büyümeyi devam ediyor.

2015 yılı başarılı geçti

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Teknokent’in genç bir teknokent olmasına karşın her geçen istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü ve başarılarıyla adından söz ettirdiğini söyledi. Elmas, “Kuruluşunun üzerinden sadece 5 yıl geçmesine rağmen, Sakarya Teknokent kuruluş yatırımının 2,5 katı civarında yaklaşık 25 milyon TL Ar-Ge satış geliri elde ederek ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemininin lokomotif bir paydaşı olduğunu ispat etti. SAÜ Teknokent içerisinde şuan 62 firma bulunuyor ve toplamda 304 firma personel istihdam ediliyor” diye konuştu.

Sakarya Teknokent’in 2015 yılında en hızlı yükselen teknokentler arasında yer aldığını vurgulayan Elmas “Teknokentimiz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 2015 yılında Türkiye’de 63 Teknokent içerisinde en hızlı yükseliş performansına sahip ikinci Teknokent unvanını kazandı. Sakarya Teknokent ayrıca 2014 yılında TÜBİTAK-TEYDEB 1513 kapsamında 10 milyon TL destek almaya hak kazanan toplam beş teknoloji transfer ofisinden (TTO) biri olmaya hak kazandı. Yine, 2015 yılı içerisinde 23 dış kaynaklı proje tamamlandı” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Sakarya Teknokent olarak 2015 yılında TÜBİTAK 1513 Teknoloji Transfer Ofisi Destekleme Programını alan 5 üniversiteden biri olduk. TTO faaliyetleri üniversitemiz ve bölgemiz için çok büyük öneme sahiptir. Ayrıca TÜBİTAK tarafından her yıl yayınlanan Üniversite Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi’ne TTO faaliyetleri katkı sağlamıştır. 2015 yılı itibari ile Sakarya Üniversitesi 24 basamak atladı” şeklinde konuştu.

Teknokent öğretim üyelerini bekliyor

Teknoloji geliştirme bölgereninin Ar-Ge çalışmalarında vergi muafiyetinin uygulandığı özel bir bölge olduğunu anımsatan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, Ar-Ge ofislerinin akademisyenlere açık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Engin , “Akademisyenler kendi projelerini getirdiğinde yüzde 80 oranında, Teknokent ’in projelerini aldıklarında ise yüzde 70 oranında öğretim üyelerimizi destekliyoruz” dedi.

Sakarya Teknokent’in 2016 yılında önemli projelere imza atacağını vurgulayan Prof. Dr. Engin, “2010 yılında faaliyete geçen Sakarya Teknokent, mevcut tesisleri tam dolu kapasiteye ulaşmıştır. Hızla büyüyerek ve yoğun bir talebi olan teknopark için üçüncü bina inşaatımız başladı” ifadelerini kullandı.

Patent ofisi faaliyete başladı

Prof. Dr. Engin, “Sakarya Üniversitesi bünyesinde yer alan akademisyen ve öğrencilere ait buluş ve fikirlerin yanında ticarileşme potansiyeli yüksek üçüncü şahıslara ait fikirlerin, fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında koruma altına alınması için danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmak ve devamında satış, devir veya lisanslama yöntemleriyle söz konusu fikrin ticarileşmesine katkı sağlamak amacı ile TTO Patent Ofisi hizmetlerine başladı” şeklinde konuştu.

Almanya modelini inceleyeceğiz

Sakarya Teknokent liderliğinde Doğu Marmara Bölgesinde bulunan Teknoparkların ortak olduğu “Yetişkin Öğrenme Hareketliliği” kapsamında proje başvurusu yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Engin, “Proje’nin amacı, girişimcilik ve kuluçka hizmetleri alanında Almanya modelinin incelenmesi ve personellerin bu model çerçevesinde eğitilmesidir. 2016 Eylül ayı itibari ile Almanya’da gerçekleşmesi planlanan proje, SAÜ girişimcilik faaliyetleri için önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Demo Day Etkinliği

Yatırımcılarla girişimcileri bir araya getirecek bir etkinlik gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Prof. Dr. Engin “Teknoloji merkezli girişimcilik ve yatırımcılık ancak uygun ekosistem ve iklim oluşturulduğunda gelişebilir. Bu inançla Doğu Marmara’da bulunan kurum ve kuruluşlar koordinasyonunda DemoDay’16 isimli bir etkinliği gerçekleştirmeye karar verdik. Bu, yatırımcı ile teknolojik ürün sahibi girişimcinin bir araya gelerek işbirliği gerçekleştirmesi temelinde hayata geçirilecek. Biz de Sakarya Teknokent firmaları olarak geniş katılım sağlayacağız” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi’nden girişimcilere destek sağlamak amacıyla bir dernek kurulacağının müjdesini veren Engin, derneğin önümüzdeki haftalarda tanıtımının yapılacağını söyledi.

24/02/2016 – MA
865 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.