Sakarya Otomotiv Sektöründe Önemli Bir Merkez Olacak

Sakarya Otomotiv Sektöründe Önemli Bir Merkez Olacak
06.04.2016
1.203
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Sakarya Teknokent, Adaptto-Teknoloji Transfer Ofisi, Makine Mühendisliği Topluluğu ve Üniversite-Sanayi İş Birliği Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen  “Otomotiv Zirvesi’16” başladı. Zirvede konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya’nın otomotiv sektöründe önemli bir merkez olacağına dikkat çekerek Sakarya Üniversitesi’nin bu konuda her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Teknoket Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Öğrencilerimiz kendilerini geleceğe hazırlayacak başarılı organizasyonlar gerçekleştiriyor. Biz üniversite olarak gençlerimize sözde değil, uygulamada destek veriyoruz. Öğrencilerimizde ses getirecek etkinlikleri gerçekleştiriyorlar” dedi.

Sakarya’nın otomotiv sektöründe rol almak için çaba gösterdiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Elmas, “Sakarya faaliyet gösteren firmalar otomotiv sektöründe, yan sanayisinde, teknolojisinde ve yazılımda önemli rol almak istiyor. Bu çalışmalar devam ettikçe Sakarya otomotiv sektöründe Türkiye’nin önemli merkezilerinden biri olacak. Biz Sakarya Üniversitesi olarak da bu çabaları destekliyoruz. Bunun için birimlerimiz, laboratuvarlarımız, akademisyenlerimiz ve insan kaynağımız hazır” şeklinde konuştu.

Hedefimiz, Tüm Mezunları Uluslararası Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Yapmak

Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SAÜSEM) mesleki yeterlilik çalışmaları hakkında bilgi veren SAÜSEM Müdürü Doç. Dr. Hayrettin Zengin, “SAÜSEM olarak şuan Türkiye’nin en büyük mesleki yeterlilik belgesi veren kurumuz. Şuana kadar Türkiye’de verilen 31 bin mesleki yeterlilik belgesinin yüzde 60’ını SAÜSEM verdi. Otomotiv, inşaat, kaynakçılık, turizm, bilgisayar ve işletme alanında 19 bin 342 belgelendirme gerçekleştirdik” dedi.

Doç. Dr. Zengin, “Otomotiv sektörüne yönelik SAÜSEM olarak Türkiye’de yapılan belgelendirmelerin yüzde 75’ini üstlendik. Avrupa Birliği’nden 300 bin Euro destekleme fonu aldık. Bunun tamamını otomotiv endüstrisi için kullanacağız. Hedefimiz, tüm mezunları uluslararası mesleki yeterlilik belgesi sahibi yapmak. Otomotiv ve inşaat sektörü ağırlıklı 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale getirildi.  25 Mayıs 2016 tarihinden sonra mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiler çalıştırılamayacak” diye konuştu.

Zirvede konuşan Sakarya Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı da, “Sakarya ulusal ve uluslararası anlamda başaralı olacak bir il.  Otomotiv endüstrisi ülkemize katkı değer sağlayan bir sektör.  Bu katma değeri sağlayacak sektördeki özneler yerli ve milli olduğunda büyük katkılar sağlayacak.  Otomotiv Zirvesi’nde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Otomotiv Sektöründe 2.3 Milyar Dolar Dış Ticaret Fazlası Sağladık

Türkiye’nin 2002 yılından sonra yaşadığı ekonomik gelişme ve istikrarın, önemli yatırımları Türkiye’ye çektiğine dikkat çeken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, “İmalat sektörü ekonomimiz içinde lokomotif durumda. İmalat sektörünün en önemli bölümünde otomotiv endüstrisi yer alıyor. 2014 yılı verilerine göre dünya ticareti 18 trilyon dolar, otomotiv sektörünün bunun içindeki payı ise 1,38 trilyon dolar. Ülkemizde ise otomotiv sektörü 2014 yılında 18 milyar dolar ihracat yapmış, 15.7 milyar dolar da ithalat yapmış. Yani 2.3 milyar dolar dış ticaret fazlası olmuş. Cumhuriyet tarihinde ilk defa pozitif bir  yönde kazanç var” dedi.

Bakan Yardımcısı Çelik, “Türkiye olarak 2015 yılında 1 milyon 414 adetlik kara taşıtı üretimimiz var. Dünyada 2 sıra birden artarak 15’inci olduk. Avrupa Birliğine baktığımızda toplam üretimde 5’inci sıradayız. Yerli üretim ve marka için çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılı başı itibariyle Ar-Ge merkezlerinin sayısı önemli bir artış gösterdi. Otomotiv ana sanayiinde 14 tane Ar-Ge merkezi, yan sanayide de 54 tane toplamı 68 tane Ar-Ge merkezi kuruldu. 2023 yılında hedefimiz gelişmiş ülkeler seviyesinde olan Ar-Ge çalışmalarının Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payını yüzde 3’e çıkarmak” diye konuştu.

Dünyada girişimcilik yaşının 20’nin altına düştüğünü söyleyen Çelik, “Ülkemize katma değer sağlayacak, teknolojinin gelişmesini sağlayacak gücümüz insan kaynağımız. Gençlerimiz bu konuda azmetmeli ve bu konularda çok iyi çalışmalıdır” dedi.

Otomotiv Test Merkezi ile Dışa Bağımlılığız Azalacak

Bursa’da kurulacak otomotiv test merkezi ile 21 milyon Euro’nun Türkiye’nin cebinde kalacağını kaydeden Çelik, “Ülkemizde üretilen otomobiller, yurt dışında test merkezlerinde analiz ediliyor. Dolayısıyla her adım yönetim, test, deney her birisine ayrı ayrı bedeller ödüyoruz. Kurulacak test merkezi ülkemizin ekonomisine önemli katkıda bulunacak. Fizibilite çalışmaları tamamlandı ve önümüzdeki aylarda inşaatına başlıyoruz. Test merkezinin yanı sıra bir motor mükemmeliyet merkezi de kurulacak” şeklinde konuştu.

Yerli otomobil çalışmalarımız devam ediyor

Yerli otomobil konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, “Yerli otomobil konusunda çalışmalarımızı bir takvim belirledik. Bu takvim doğrultusunda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Yerli araba üretiminde yazılımı, donanımı, malzemesi hepsi çok önemli, bu konularda üretime ve çalışmalar yapılıyor”

Konuşmasının sonunda Çelik, “Ülkemizin otomotiv sanayiinin gelecek vizyonunun hedeflerine ulaşma yolunda her birinizin emeği olacağına inanıyorum bu emeklerin sonunda ilerlemeyi görmekten mutluluk duyacağımızı ifade ediyorum ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Zirve, Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Osman Sever, Otokar Bilgisayar Destekli Mühendislik Müdürü Namık Kılıç, Toyota Üretim Kontrol Genel Müdürü Alp Osmanoğlu, Başak Traktör Genel Müdürü Ertan Paşa, Türk Traktör Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli, Anova Teknik Destek ve Bakım Müdürü Mustafa Özer Gelişlinin konuşmaları ile devam edecek.

06/04/2016 – MA

 
1.203 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.