Sağlıklı Bir Yaşam İçin Oruç Tutun

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Oruç Tutun
18.05.2016
640
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Topluluğu tarafından “Oruç ile İlgili Tıbbi Araştırmalar ve Diyet Uygulamalarına Etkisi” isimli bir konferans düzenledi

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salon’unda düzenlenen etkinliğe Prof. Dr. Olcay Kandemir konuşmacı olarak katıldı.

Dünyada tavsiye edilen diyet programı ‘Intermittent Fasting’

Oruç tipi beslenmenin yararlarına değinen Prof. Dr. Olcay Kandemir, “Literatüre baktığımızda ‘Intermittent Fasting’ yani sınırlı zamanlarda aç kalma, tıpkı oruç gibi beslenme aklımıza geliyor. ‘Intermittent Fasting’ şuan tavsiye edilen beslenme programlarının esasıdır. Dünyada tavsiye edilen diyet programı budur. Günlük yemek yeme alanını altı ila sekiz saate sınırlandırıyoruz. Geri kalan geniş zamanda aç kalmalısınız. Sağlıklı beslenmek isteyenin, ister oruç tutsun ister tutmasın bu şekilde beslenmesi öneriliyor” dedi.

Hastalıklara deva oruç

Orucun hastalıklar ve hastalar üzerindeki etkisinden bahseden Prof. Dr. Kandemir, “Oruç tipi beslenmeyle beraber kalp hastalıkları riski önemli bir şekilde düşüyor. Kanda oluşabilecek iltihap faktörleri düşüyor. Hastalıkları ve yaşlanmayı geciktiriyor. Kilo alma ve metabolik hastalıklar riski de azalıyor. Çeşitli makalelerde de oruç tipi beslenmede diyabet gibi hastalıkları önlediğine dair bilgiler var. Obezit kişilerde oruç tipi beslenme sonucu daha rahat ve hızlı kilo verildiği de gözlenmiş. Bununla beraber vücut biyokimyası da normale döndüğü saptanmış” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kandemir, “Diyabette ise hayat tarzının değişmesi ile ilgili değişiklikler ortaya çıkıyor. Genel de doktorlar ve hastalar ilacı tercih ediyor ve ilaç daha etkili olarak kullanılıyor. Fakat hastaların çoğunda kilo artışı devam ediyor. Ama oruç türü beslenmede daha sağlıklı yaşanıldığı görülmüş. Haftanın yedi gününün farklı iki gününde uygulanan fasting programı sonucu karaciğer, kan damarları, yağ dokusu, pankreas ve kas dokusunda meydana gelen olumlu değişiklikler görülmüştür” dedi.

Oruç tutan kişinin ömrü uzuyor

Orucun insanlar üzerinde ki olumlu etkilerinden bahseden Prof. Dr. Kandemir, “Anahtar mesaj oruç tipi beslenmenin özellikle obez kişilerde kilo vermeyi çok kolaylaştırdığı, kalori kısıtlamasının da yine diyabete karşı önleyici etkisi olduğu ancak bu etkinin oruç tarzı beslenmede daha çok olduğu bildiriliyor. Ayrıca oruç tarzı beslenmenin kalbi koruyucu etkisi de olduğu bildiriliyor” dedi.

Pr. Dr. Kandemir, “Oruç tarzı beslenmenin yararları insülin duyarlılığını artırıyor, açlık hormonunu dengeliyor, büyüme hormonu salgılanmasına açlıkla beraber yardımcı oluyor, yetişkinlerde ise bilinçlenme düzeyini artırıyor. Aynı zamanda yaşlanmayı önlüyor. İltihabi reaksiyonları baskılıyor. Oruç sırasında yapılan egzersizin daha etkili olduğu söyleniyor. Oruç tutan kişilerde sonuç olarak hayat süresi uzuyor” ifadelerini kullandı.

Oruç ile hamileler de sağlıklı yaşıyor  

Hamilelik dönemindeki kadınlar üzerindeki orucun etkisini anlatan Prof. Dr. Olcay Kandemir,  “Hamile kadınlarda orucun etkisi araştırıldı. Bu çalışma için 240 sağlıklı hamile bayan bulundu. Bu kişileri altı gruba ayırdılar. Bu grupların yarısı oruç tuttu yarısı tutmadı.  Bu kişilerin çeşitli parametrelerini karşılaştırıldı. Bunun sonucunda ilk üç ay oruç tutan annelerle tutmayanlar arasında hiçbir fark olmadığı görüldü.  Diğer üç aylık grupta ise oruç tutan anneler daha az kilo aldığı gözlemlendi” diye konuştu.

16/ 05/ 2016 – İS
640 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.