Robotların Geleceği Konuşuldu

Robotların Geleceği Konuşuldu
01.03.2018
1.350
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) ve Endüstri Mühendisliği Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlendiği etkinlikte “Endüstri 4.0’da Mühendisler ve Geleceğin Fabrikaları” konusu ele alındı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan etkinliğe Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel ve Ak Enerji Genel Müdürü Serhan Gençer konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte ‘Endüstri 4.0’ kavramını öğrencilere anlatan Prof. Dr. Ercan Öztemel, “Bu terim dördüncü endüstri devrimine karşılık gelmektedir. Birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terimdir. Bu devrim internet hizmetleri ve siber sistemlerden oluşan değerler bütünüdür” dedi.

Bilgi toplumuna doğru

Endüstri 4.0 ile insansız makinelerin devreye alınacağına işaret eden Prof. Dr. Öztemel, “Üçüncü devrimin en önemli ayağını otomasyon oluşturmuş olmasına rağmen, makinelerin çalışabilmesi için ilgili iş planlarının insanlar tarafından yüklenmesi gerekiyordu. Bu yüzden insansız fabrika olgusuna ulaşılamamıştır. Daha çok dijital bir toplum ortaya çıkmıştır. Yeni sistemle birlikte gidişat bilgi toplumuna doğru tetiklenmektedir. Makineler birbirleri ile konuşacak, iş planları yapabilecek, önleyici tedbirler alabilecek ve kalitesiz ürünlerin önüne geçmiş olacak” diye konuştu.

Girişim için geç kalınmamalı

Sanayicilerin ve firma sahiplerinin bu gelişimi takip etmesi gerektiğine değinen Prof.Dr. Ercan Öztemel, şöyle devam etti: “Gelecekte oluşacak yeni meslekler için ihtiyaç duyulacak sistemleri, alet ve cihazları üretecek yeni girişim olanakları araştırılmalıdır. Bu dönüşüm artık kaçınılmaz bir şekilde yaşanmaktadır. Bugün bu konuyu önemseyenler gelecekte başarılı olacaklar. Takip etmeyenler ise uzaktan izlemekle yetinecektir. Yeni yaşama adapte olabilmek için ödeyecekleri maliyet, bugün girişim yapanların harcadıkları bütçeden daha fazla olacaktır. Bu nedenle sektörel kuruluşlar, firma sahipleri, sanayiciler ve endüstriye yön veren kişiler gerçekleşen bu gelişmeleri yakından takip etmelidir.”

Endüstri 4.0’ın bir adım önde olabilmek için fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Öztemel, “Söz sahibi olan, yönlendiren kişilerin bilgi toplumunun da ötesini iyi görmeleri gerekmektedir. Bunun için hem Türkiye hem de önemli diğer ülkeler, kendilerini ‘hikmet toplumuna’ hazırlamanın yollarını araştırmalıdır. Gelecekte diğer ülkelerden bir adım önde olabilmek için bunun çok önemli bir fırsat olacağı iyi anlaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Geleceğin iş gücü robotlar

Yatırımcıların artık robotları tercih edeceğini vurgulayan Ak Enerji Genel Müdürü Serhan Gençer de, “Robota bir kere yatırım yapıyorsunuz ve ondan 24 saat verim alabiliyorsunuz. İnsanla uğraşmaktansa robotla uğraşmak işveren tarafından daha çok tercih edilmeye başlandı. Alınan verimi düşünen kişiler robot sayısını arttırarak verimi en üst düzeyde tutmayı hedefliyor” şeklinde konuştu.

Öğrencilere insan faktörünün öneminden bahseden Gençer, “Türkiye’nin ve dünyanın nitelikli mühendislere ihtiyacı var. Robotlara her istediğinizi yaptırabilirsiniz ve onlar bundan asla şikâyetçi olmaz. Öğrenci arkadaşlarımın da kendilerini bu yönde geliştirerek, sağlam alt yapı oluşturmaları gerekiyor. Bu sayede yeni dünya düzeninde kendinize bir yer açabilirsiniz” dedi.

01/03/2018 – MA

 
1.350 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.