Rektör Elmas Son Depremi Değerlendirdi

Rektör Elmas Son Depremi Değerlendirdi
10.11.2011
843
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, dün akşam Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

Rektör Elmas, 1998 yönetmeliği öncesi yapılmış binaların depremden sonra yıkılmaya aday olduğunu dün gece meydana gelen depremin ortaya koyduğunu söyleyerek  “Çünkü betonarmede kılcal çatlaklar meydana geldiğinde deprem yükü taşıma kapasitesi hemen yarıya düşer, bir de buna 1998 yönetmeliği öncesi yapılmış olması eklenince sonuç kaçınılmaz olur. Bu durum 1999 depremini yaşayan bölgelerde de aynıdır.” dedi.

İşte Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın açıklamaları:

Van iline yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta  Edremit ilçesinde  9 Kasım 2011 Saat 21.23’te büyüklüğü 5.6 olan orta büyüklükte bir deprem meydana geldi. Depremi bağımsız olarak düşündüğümüzde bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olmaması gerekir. Ancak 25 binanın yıkıldığı  ve ölenlerin olduğu görüldü. Bu durum özellikle deprem geçirmiş bölgelerdeki betonarme yapıların yıkılmaya aday yapılar olduğunu bir kere daha göstermiştir.

17 Ağustos Depremi Sonrası da Benzer Durum Oluşmuştu

Aynı durum 17 Ağustos 1999 depreminde yıkılmayan çok sayıda yapının 12 Kasım’da daha küçük bir depremde  yıkıldığı Düzce’de de görülmüştür. Dün gece Edremit’te meydana gelen depremin burada hasar meydana getirmeyip depremde hasar görmüş Van merkezde binaları yıkması aynı durumun göstergesidir. Çünkü betonarmede kılcal çatlaklar meydana geldiğinde deprem yükü taşıma kapasitesi hemen yarıya düşer, bir de buna 1998 yönetmeliği öncesi yapılmış olması eklenince sonuç kaçınılmaz olur. Bu durum 1999 depremini yaşayan bölgelerde de aynıdır.

Son depremde yıkılan 25 binanın 22 sinde kalınmadığı, otelin ise 4 kişilik teknik ekiple incelendiği ifade edilmektedir. Binaların güvenli olup olmadığının nasıl belirleneceği 2007 Deprem yönetmeliğinde açıkça belirlenmişken, gözlemsel olarak önceki yönetmeliğe göre yapılmış binalara depreme karşı güvenli oturulabilir demek bir cehalet ve cesaret işidir.

Yapıların Yönetmeliğe Uygun Hale Getirilmesinden Başka Seçenek Yok

Ülkemizdeki deprem sorununun çözümü konusunda Sayın Başbakanımızın açıklamaları hayati önem taşımaktadır. İnsanlar yönetmeliğe uygun olmayan evlerde sorumsuzca oturmaktadır. Deprem bölgelerindeki yapıların yönetmeliğe uygun duruma getirilmesinden başka seçenek yoktur. Üniversite olarak 1999 depreminden on gün sonra yayınladığımız raporda bu durumu açıkça ve sıklıkla belirtmiştik. Bu sonuca bu kadar geç kalmamızda yıllarını, depremin yeri zamanı ve tahmini gibi konularla oyalayan bilim adamlarının da rolü vardır. Bu durum işin esasına yönelmeyi geciktirmiştir.

10/11/2011 – Haber Merkezi


843 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.