Rasim Özdenören’e Fahri Doktora Verildi

Rasim Özdenören’e Fahri Doktora Verildi
08.04.2015
784
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Türk edebiyatının önemli ismi Rasim Özdenören’e “Fahri Doktora” unvanı verdi.

Türk fikir dünyasına yaptığı önemli hizmetlerden dolayı edebiyat ve düşünce dünyasının önemli isimlerinden yazar Rasim Özdenören’e, düzenlenen törenle  “Fahri Doktora” unvanı verildi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Fahri Doktora” törenine Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcıları, yazar Rasim Özdenören, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, törende yaptığı konuşmasında, “Yedi Güzel Adam” isimli televizyon dizisinde de hayatı anlatılan Özdenören’in ismini, ilk olarak 1970’li yıllarda çıkan Mavera Dergisi ile duyduğunu anlattı. Özdenören’in eserlerini okuyarak büyük bir kazanım elde ettiğini dile getiren Vali Coş, “70’li yıllarda aydınlarımızın, yazarlarımızın, düşünen insanlarımızın sayısı azdı. Bir başka ifade ile aydınlar arasında milletimizin temel değerleriyle barışık olan insanların sayısı da azdı. Üstad ve beraberindeki arkadaşları, o dönemlerde bize kültür, edebiyat ve düşünce alanlarında büyük kazanımlar sağladı. Düzenlenen bu tören ile kendisine verilen bu payeyi, milletçe duyduğumuz ve özellikle de sessiz çoğunluğun duyduğu sevgi ve saygının göstergesi olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.

 “Özdenören gibi isimler sayesinde buralardayız”

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise konuşmasında, Sakarya Üniversitesi’nin iki temel misyonu olan dünyaya açık, dünyayı tanıyan mezunlar yetiştirmeyi ve değerlerimizi taşıyan, değerlerimize sahip çıkan bir atmosferi oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.

Rasim Özdenören’e verdikleri “Fahri Doktora” unvanını da bu kapsamda değerlendiren Prof. Dr. Muzaffer Elmas, şöyle devam etti: “Bizim için bu belge, misyonumuza değer oluşturması açısından önemli bir katkı sağlayacaktır. Değerli yazarımız Rasim Özdenören’in çalışmalarının yoğun olarak sürdüğü zamanlarda bizler de öğrenme ve alma dönemindeydik. Çok çileli ve zahmetli yıllardı. Böyle zorlukların yaşandığı atmosferde oluşan bu değerler, bugün Türkiye’nin çoğu kademelerinde bulunan insanlara büyük katkı sağlamıştır. Bizler de bugün buralarda olabiliyorsak, o çileli dönemin üretimleri, eserleri sayesindedir. Bu tören, inşallah üniversitemiz ve üniversiteli gençlerimiz için de önemli bir açılım olur, önemli bir atmosfer oluşturur.”

“Eserlerimde daima insanımızı resmettim”

Yazar Rasim Özdenören ise konuşmasında, kendisini akademik çalışmalardan uzak olarak düşündüğü için verilen Fahri Doktora unvanından dolayı büyük heyecan duyduğunu dile getirdi. Gelişen koşullar ile evrensel kültürü özümsemeye çalıştığını ifade eden Özdenören, “Ben kentimin mekanlarına da insanlarına da asla bir malzeme gözüyle bakmadım. Ben onların bana yol göstericiliğinden hareketle işe koyuldum. Onlara yol gösterici olmayı değil, fakat onların yol göstericiliğinden faydalanmayı kendime ilke saydım. Bu yükle, etiyle, canıyla, kanıyla, kafasıyla, bizim insanımızı anlatmaya, onları resmetmeye gayret ettim” ifadelerini kullandı.

 “Saygıya ve teşekküre değer bir yazar”

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu ise konuşmasında Sakarya Üniversitesi’nin amaçlarından birinin de toplumun ürettiği değerleri bularak, yeniden toplumun dikkatine sunmak olduğunu ifade etti. Rasim Özdenören’in varoluşçu nitelikteki öykülerinin tasavvufi ve felsefi olarak da çok yönlü ve çok katmanlı dil imkanlarını barındırdığını belirterek, “Özdenören, Türkiye’deki edebiyat ile kültür iktidarını ve muhalefetini oluşturan, kendinden sonraki kuşaklara aktarma işlevi yönüyle de saygıya ve teşekküre değer bir yazardır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rasim Özdenören’e doktora cübbesini giydirdi ve fahri doktora belgesini verdi.

08/04/2015 – ST
784 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.