Prof. Yılmaz: Problem Sadece Orta Hasarlılar Değil

Prof. Yılmaz: Problem Sadece Orta Hasarlılar Değil
08.12.2011
815
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Kemalettin Yılmaz, Habertürk televizyonuna canlı yayın konuğu oldu.

Habertürk muhabirinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, orta hasarlı binaların güçlendirilerek kullanılabileceğini söyledi. Yılmaz, problemin sadece orta hasarlılar olmadığını, hasarsız ve az hasarlı binaların da gözden geçirilmesi gerektiği ifade etti. Yılmaz şunları kaydetti:

Mevcut orta hasarlı binaların bir kısmı güçlendirme yapılarak kullanılabilir hale geldi. Bir kısmında da güçlendirme yapılmadı. Bunların sayısı da sanıyorum 1300 civarında. Bu süreç içerisinde bunların hepsi güçlendirilebilirdi veya bir kısmı yıkılarak vatandaşın kullanımına sunulabilirdi. Bunlar yapılmadı.

Binalar Güçlendirilmeliydi

Tabi haklı olarak vatandaş soruyor. Niye bu zamana kadar beklendi. Niye şimdi elektrik su kesildi. Ama bir şekilde bunun önlemi alınmalıydı idare tarafından. 12 yıl uzun bir zaman gerçekten de. Adapazarı gibi depreme her an açık bir bölgede bu kadar uzun süre geçmemeliydi. Bu binalar güçlendirilerek vatandaşın kullanımına sunulabilirdi. Ama ne yazık ki tek seçeneğe indirgendi bu olay. İnşaat Mühendisliği dalında biz biliyoruz ki bir bina şakulüne kaçmadığı sürece güçlendirilebilir. Ve o binaların birçokları orta hasarlı bile olsa güçlendirilerek kullanılabilir. Ama tabi bu zamana kadar bunlar yapılmadığı için herhalde vatandaş yapmayacak düşüncesi ile idare bunların yıkılmasına karar verdi. Ve kendince de haklı tabi çünkü yarın bir deprem olduğunda insanlar sadece binalarını kaybetmekle kalmayacak, canlarını da kaybedecek. Bu sebeple bir yerden başlamak gerekiyordu. Ve şu anda az önce söylediğiniz gibi bu binaların elektriği suyu ve doğalgazı kesilerek vatandaş bir noktada zoraki konutunu terk etmeye zorlanıyor.

Problem Sadece Orta Hasarlılar Değil

Vatandaş kesin karar verdiği zaman ‘ben binamı güçlendirmek işitiyorum, yıkılmasına razı değilim’ dediği zaman orta hasarlı binaların ekseriyeti güçlendirilebilir. Adapazarı’nda sadece orta hasarlı problemi yok. Adapazarı’nda hasarsız ve az hasarlı binaların da gözden geçirilmesi lazım. Çünkü yeni yönetmeliğimiz 2007’de yayınlandı. Bundan önce 98 yönetmeliğine göre yapılan binalarda da pek sorun yok. Ancak 98 öncesi yapılan binaların büyük oranda gözden geçirilmesi gerekiyor.  Ve ben inanıyorum ki bunların önemli bir kısmı da aynı orta hasarlı binalara benzer şekilde güçlendirme gerektirecektir. Ve bu binalar şu anki durum itibariyle depreme karşı güvensiz yapılardır. Burada da vatandaşın oturması risk teşkil ediyor.

98 Öncesi Yapılan Binalar Gözden Geçirilmeli

98 öncesi yapılan özellikle çok katlı binaların gözden geçirilerek hasarlılık, depreme dayanıklılık raporlarının çıkarılması gerekiyor. Aksi halde yeni olası bir depremde Allah korusun o binalarda ciddi bir risk teşkil etmekte ve orada barınan insanların can ve mal emniyetleri açısından bu en az orta hasarlı binalar kadar önem arz etmektedir.  İdaremizin ve vatandaşlarımızın bu binalarda yaşayan insanlarımızın bu konuda biraz daha duyarlı olması gerekiyor.  Ve biz gördük, 99’da yıkılan binaların bir kısmı hasar görmedi ama bir sonraki Düzce depreminde hiç hasar görmeyen binalar bile yıkılabildi. Ama güçlendirilen binalarda böyle bir sorun yok. Eğer bir bina hasar derecesi ne olursa olsun güçlendirildiği takdirde en az yeni yapılmış kadar sağlam olmakta, depreme karşı güvenli olmakta.

Hasarsız Demek Depreme Karşı Dayanıklı Demek Değil

Sakarya’da bütün binalar 1999 Depremi sonrası gözden geçirilerek sadece orta hasarlı ve ağır hasarlılara teknik raporlar verildi. Öbürleri için az hasarlı ve hasarsız denilerek onlar vatandaşlar tarafından hasarsız ve az hasarlı olduğu belirlendi. Ama bir binanın hasarsız olduğu demek o binanın olası bir depreme karşı dayanağı anlamına gelmiyor. Sadece o binada mevcut durumuyla hasar yok. Ama o bina yoruldu.  99 depreminde o bina ciddi anlamda yorgun düştü. Yani siz bir maça çıktığınızda nefes nefese kaldığınızda bir sonraki maça hazır hale gelebilir misiniz? Kendi performansınızı toparlayabilmeniz lazım. Çünkü o binanın performansını toparlayabilmesi için yeniden gözden geçirilerek ne kadar bir performans kaybı olduğunu mutlaka belirlenmesi lazım. Aksi halde o binalar en az orta hasarlı binalar kadar ciddi anlamda risk teşkil ediyor.

50 Binanın Deprem Performans Analizini Yapacağız

Biz SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak Adapazarı’nda hasarsız veya az hasarlı 50 binanın deprem performansı analizini yapıyoruz. Belediyenin tespit ettiği, bize bildireceği 50 binayı herhangi bir ücret almaksızın, örnek teşkil etmesi için öğretim üyeleri tarafından tespit yapılarak bunların performans analizlerini ortaya koyuyoruz ki sonuçta diyeceğiz ki bu binalar ‘evet, olası bir depreme karşı güvenlidir veya değildir.’

07/12/2011 – Haber Merkezi


 
815 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.