Prof. Taşdelen İspanya’da Yörükleri Anlattı

Prof. Taşdelen İspanya’da Yörükleri Anlattı
13.03.2013
513
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Taşdelen İspanya’da düzenlenen Sempozyuma katıldı.

İspanya’nın Zaragoza Üniversitesi tarafından 5-8 Mart tarihleri arasında Teruel’de düzenlenen “3. Days on Love and Science Sempozyumu”nda katılan SAÜ Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı  Başkanı Prof. Dr. Musa Taşdelen, Yörüklerde aşk ve aile ilişkileri üzerine bir konuşma (Love and Familiel Relations In Turkish Nomads (Yörüks) yaptı.

Aşkın iki boyutu var

Aşkın iki boyutu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşdelen “Aşkın iki önemli boyutu vardır. Biri ilahi aşk diğeri ise beşeri aşktır. Türk kültüründe  ilahi aşkın en önemli temsilcilerinden biri  Yunus Emre,  beşeri aşkın ki   ise, Elif tiplemesiyle Karacaoğlan’dır.  Yunus Emre, ilahi aşkın yanında insan sevgisine de vurgu yapar. 72 millete bir gözle bakmak bizim için bir “kültürel kod”dur. Bu nedenle, kültürümüzde ırkçılığa elverişli bir zemin yoktur. Geleneksel kültürümüze göre beşeri aşkta vuslat evliliktir.” Şeklinde konuştu.

Türk aile yapısı ataerkil değil

Türk aile yapısı hakkında da bilgiler veren Taşdelen şunları kaydetti: “Türk aile yapısı ataerkil değildir. Aile içinde annenin konumu  güçlüdür. Akrabalık her iki taraflı işler. Türk aile yapısını Ziya Gökalp’in tanımlamasıyla pederi aile şeklinde adlandırmak daha yerinde olur. Baba ailenin reisidir ama bu tahakküm edici değil koruyucu türden bir reisliktir. Modern toplumlarda yüksek boşanma oranları, çok ciddi bir sosyal problemdir. Sevgi aktarımın en iyi gerçekleştirildiği, sevme kabiliyetinin en iyi şekilde kazandırıldığı yegâne ortam aile ortamıdır. Aile bu işlevini göremezse sağlıklı fertler yetiştirilemez.”

13/03/2013 – HM

Konuyla ilgili Teruel Gazetesi’nde (Diario de Teruel)  çıkan haber görmek için tıklayın.

 

 
513 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.