Prof. Gülen Canlı Yayında Van Depremini Değerlendirdi

Sakarya Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, Habertürk’te katıldığı canlı yayında Van depremini değerlendirdi.

Türkiye,  şehitlerinin acısını dindirmeden Doğudan gelen deprem haberi ile sarsıldı. Van’da tüm Türkiye’yi acıya boğan 7.2 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi.

Depremin ardından canlı yayına geçen ulusal haber kanalları mikrofonlarını deprem uzmanlarına çevirdi.  Habertürk Televizyonunun canlı yayın konuğu olan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Gülen Van depremini değerlendirdi.

Deprem sonrası artçı sarsıntıların aylarca sürebileceğini belirten Prof. Gülen vatandaşları hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Gülen, “Bildiğiniz üzere Türkiye bir deprem bölgesi. İstanbul’dan Van’a, Bodrum’dan Kars’a Türkiye’de depremler oluyor. Geçmiş tarihi incelersek biliyoruz sayısız depremler oldu Türkiye’de. Gelecekte de olacak, çünkü deprem ülkesinde yaşıyoruz. 1999 yılından beri büyüklüğü 7’nin üzerinde bir deprem olmamıştı. Dolayısıyla 10-12 yıl aralıktan sonra böyle bir 7 büyüklüğünde deprem olması Türkiye için hiç şaşırtıcı değil.” dedi.

Van depreminin başka fayları tetikleyip tetiklemeyeceği sorusu üzerine Prof. Gülen “Bu konu çok ilginç bir konu. Çünkü büyük depremler bazı depremleri tetikleyebilir. Ancak şu bölgede şu fayı tetikleyecek gibi bir tahminde bulunmak bugünkü bilimsel bilgiler ışığında mümkün değil.” dedi.

Prof. Dr. Levent Gülen sözlerini,  vatandaşlara şu uyarıda bulunarak noktaladı : “Türkiye bir deprem bölgesi, binalarımızı deprem şartnamesine uygun yapmalıyız ve iyi zeminlerde yapmalıyız.”

23/10/2011 – SAÜ BHİM


830 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.