Prof. Dr. Tekeli SBF Sohbetlerine Katıldı

Prof. Dr. Tekeli SBF Sohbetlerine Katıldı
03.05.2017
1.150
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen “SBF Sohbetleri” etkinliğine konuşmacı olarak şehir ve bölge plancısı, sosyolog Prof. Dr. İlhan Tekeli katıldı.

SAÜ Sabahattin Zaim Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte “Nörobilim Çalışmaları Planlama Düşüncesini Nasıl Etkiliyor” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr. İlhan Tekeli, planlamaya geçmişte bilimsel bilginin eylemlere yol göstermesini sağlayan, toplumu değiştirmekte ve dönüştürmekte kullanılan temel kararları veren bir disiplin olarak bakıldığını söyledi.

Bilime bakış değişti

20’nci yüzyılın yarısının hâkim bakış açısının, evrensel geçerliliği olan bilginin nesnel olduğu ve bilgiyi inceleyen herkesin aynı sonucu elde edeceği anlayışı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tekeli, “Ama 1980’li yıllarda bilime bakış açımız değişti. Bilginin dıştan nesnel olarak üretilen bir şey olduğu fark edilmeye başlandı. Bilim öznellerle oynaşmaya dayanan bir bilgi anlayışı ortaya çıktı” dedi.

Daha çok düşünmeye başladık

2000’li yıllardan sonra ise beyin çalışmalarının sonucunda rasyonalizme (akılcılık) bakışın tamamen değiştiğini ve daha öncesinde genel geçer olan şeylerin derinine inildiğini anlatan Tekeli, insanların daha fazla sosyalleştikçe daha çok düşünmeye başladıklarını aktardı. Prof. Dr. Tekeli, “Bilimi sosyal açıdan incelemeliyiz. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. İnsan yaptığı eylemlerle, kurduğu sosyal bağlarla bir görüş açısı, bir tecrübe elde eder. Bu edindiği tecrübeyle de ileriyi görme yetisi kazanır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İlhan Tekeli etkinliğin devamında katılımcıların sorularını yanıtladı.

03-05-2017 / Cansu Evcim
1.150 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.