Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal’dan Ramazan Uyarıları

Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal’dan Ramazan Uyarıları
27.06.2014
1.131
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhiliye ve Gastroenteroloji ABD uzmanı Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal, Ramazan ayında oruç tutacak mide ve karaciğer hastalarına uyarılarda bulundu.

Ramazan boyunca günde iki kez ve hızlı şekilde yemek yenmesi nedeniyle toplumda sık görülen “reflü” hastalığına yakalananların şikayetlerinin artabileceğini kaydeden Prof. Dr. Köksal, şu tavsiyelerde bulundu:

“Hastaların reflü hastalığı için tanımlanmış klasik önlemler olarak aşırı yemek yemekten kaçınmaları, yemekleri yavaş ve çiğneyerek yemeleri, kola, soda gibi gazlı içecekler ile kahve tüketmemeleri, başta nane olmak üzere baharattan uzak durmaları, çikolata vb. şekerli gıdalardan fazla tüketmemeleri ve sigara kullanmamaları gerekmektedir. Gün boyu kemer, korse gibi sıkı giysiler giyilmemelidir. Ayrıca hastaların iftar ve sahurdan hemen sonra uyumayıp en az 2 saat kadar ayakta kalmaları mide boşalmasını sağlayarak asidin yemek borusuna geri kaçmasını engellemesi açısından önemlidir.”

Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal ayrıca, ilaç kullanan reflü hastalarının ilaçlarını sahur yemeğinden en az 20 dakika önce alabileceklerini belirtti.

Prof Dr. Köksal’ın ülser ve gastrit hastalarına yönelik Ramazan önerileri ise şöyle:

“Ramazan ayında ülser hastalarında açlığa bağlı olarak midede üretilen asidin tamponlanamaması nedeni ile kanama, delinme riski artmakta olup, bu yüzden yeni tanı konulmuş aktif ülser hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır; ancak ülser nedeni ile tedavi görmüş ve iyileşmiş hastaların oruç tutmalarında sakınca yoktur. Bu hastalar midede ülsere sebep olabilecek aspirin, ağrı kesici vb. ilaçları düzenli olarak kullanacaklar ise Gastroenteroloji veya İç Hastalıkları uzmanları ile görüşmeleri uygun olacaktır.”

Öte yandan karaciğer hastalarına yönelik uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Köksal şunları söyledi:

“Ramazan ayı içerisinde iftar ve sahurda yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi ve hareketin azalması nedeni ile kilo alınabilmektedir. Kilo alımı yağlı karaciğer hastalığının seyrini kötüleştirmekte olup, hastaların bu konuya özen göstermeleri, aşırı yağlı ve karbonhidratlı gıdaları tüketmekten uzak durmaları gerekmektedir. Öte yandan siroz gibi kronik karaciğer hastalarının oruç öncesinde muhakkak gastroenteroloji uzmanı ile görüşerek önerilerini almaları faydalı olacaktır.”

Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal, kabızlık sorunu yaşayan hastaların ise Ramazan ayı boyunca bol su tüketmeleri gerektiğini ifade ederek, gaz yakınması olanların ise iftar sahur arasında kola ve soda gibi gazlı içeceklerden uzak durmasını önerdi.

27/06/2014 – EH


1.131 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.